Annons
X
Annons
X

Ulrica Schenström avgår

Statsministerns statssekreterare Ulrica Schenström har avgått med anledning av krogbesöket med TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad. Nu är hon polisanmäld för mutbrott.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Riksenheten mot korruption har under torsdagsförmiddagen fått in flera anmälningar om bestickning och mutbrott.

Anmälarna hävdar att TV 4-journalisten Anders Pihlblad har gjort sig skyldig till bestickning och Ulrica Schenström till mutbrott.

– Det har hittills kommit in två anmälningar och jag kommer under eftermiddagen ta ställning till om jag ska inleda en förundersökning, säger överåklagare Christer van der Kwast till TT.

Annons
X

Natten till i dag kom beskedet att Schenström avgår.

”Redan de bilder som publicerats och det faktum att jag genomfört samtal med en journalist och i det sammanhanget druckit vin är beklagansvärt”, skriver Schenström i brevet.

”Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag. Jag beklagar också att jag inte inledningsvis förmått att klarlägga det som förevarit för statsministern och allmänheten. Detta är misstag som jag djupt beklagar och ångrar”, skriver hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte heller på torsdagsmorgonen ville de tre partiledarna Jan Björklund (fp), Maud Olofsson (c) och Göran Hägglund (kd) kommentera Ulrica Schenströms avgång och inte heller Fredrik Reinfeldt har velat säga mer om det inträffade.

  Regeringen, som formellt ska bevilja avskedet, ska ta ställning ”så snart som möjligt”, sade statsministerns pressekreterare Oscar Hållén till TT. Det är oklart om ärendet ska behandlas under dagens regeringssammanträde.

  ”Att statssekreterare Ulrica Schenström nu avgått från sin tjänst var det enda rimliga. Det visar att hon tagit sitt ansvar. Nu återstår att se om statsminister Fredrik Reinfeldt tar ansvar för att bringa klarhet och att återställa förtroendet”, säger Mona Sahlin i en skriftlig kommentar.

  I går kväll kom först besked om att Schenström skulle ta ledigt med motiveringen att hon arbetat väldigt hårt och att hon också tagit det som hänt hårt. Först därefter skulle hon svara på frågor.

  Hur berusad Schenström var på krogen eller hur mycket hon druckit är oklart.

  – Hon var inte redlös, men jävligt glad i hatten, har reportern Anders Pihlblad sagt.

  Reinfeldt har, efter att först ha avfärdat uppgifterna om att Schenström skulle ha varit onykter, medgivit att hon drack vin, men att hon inte ”varit påverkad på ett sätt så att det skulle ha inverkat på hennes möjligheter att fullgöra sina förpliktelser”.

  Och under gårdagen fortsatte han att försvara sin statssekreterare:

  – Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd, utan ett karaktärsdrag hos henne, eftersom hon är en så extrovert person.

  Frågan om huruvida Schenström hade krisjour under krogkvällen är fortfarande obesvarad. Hittills har statsministern vägrat att svara. Men TT erfar att flera ledamöter under dagens frågestund i riksdagen med statsministern kommer att be Fredrik Reinfeldt om besked i jourfrågan.

  ”Avpolitisera krisledningen” blogg.svd.se

  tt

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X