Annons

Ullenhags nya förortssatsning är en förolämpning

Integrationsministerns så kallade satsning är ett slag i ansiktet på oss som bor och verkar aktivt i förorten. Förslaget vittnar om en fullständig oförståelse inför den ekonomiska och sociala segregationen i dagens Sverige. Det skriver de båda förortsborna Jennifer Hillblom och David Quintanilla.

Publicerad

I veckan lanserade integrationsminister Erik Ullenhag sin nya ”förortssatsning”. Den innebär att de 15 sämst ställda bostadsområdena i Sverige de kommande två åren ska få dela på 200 miljoner kronor för att ta tag i dåliga skolresultat, hög arbetslöshet och stort bidragsberoende. Integrationsministern själv säger att detta ska ses som ”en tydlig markering från statens sida att vi ser den här sociala utmaningen med ett antal stadsdelar”. Dessutom är extra-miljonerna prestationsbaserade, så att endast de förorter som följer Ullenhags integrationsidéer får stöd.

För oss som bor och aktivt verkar i förorten kommer dessa ihåliga satsningar som ett slag i ansiktet. Det vittnar om en fullständig oförståelse inför den ekonomiska och sociala segregationen i dagens Sverige. Att Erik Ullenhag i våras under en vecka flyttade sitt kontor till Rinkeby framstår idag som ett PR-jippo snarare än en verklig studieresa.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 2

Den nu nedlagda Bredbyskolan i Rinkeby.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons