Annons
X
Annons
X

Ullenhag: Helt oacceptabelt

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill nu att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll i tunnelbanan utifrån sitt utseende.

Av TT
(uppdaterad)
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Foto: SCANPIX

- Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för ID-kontroll så är det helt oacceptabelt.

– ID-kontroller på grund av utländskt utseende strider faktiskt mot det regelverk som finns, säger Ullenhag till TT.

TT: Men polisen säger att man gör ID-kontroller när man misstänker brott.

Annons
X

– Det finns tillräckligt mycket uppgifter i medierna nu så att det är viktigt att polisen faktiskt går till botten med detta. Det skapar en väldig oro om det är så att människor med mörk hudfärg eller utländskt utseende uppfattar att man kan bli stoppad för ID-kontroll, så är det en situation vi inte ska ha i Stockholms tunnelbana, säger Ullenhag.

TT: Men är inte bakgrunden till allt detta regeringens beslut 2009 att myndigheterna måste bli effektivare i att avvisa papperslösa?

– Ja, men grundfrågan här handlar om, ifall uppgifterna stämmer, att man har brutit mot det regelverk som också gäller polisen att man inte ska stoppa någon på grund av utseende eller hudfärg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det grundläggande är att vi ska ha en solidarisk och medmänsklig flyktingpolitik och den som får uppehållstillstånd får stanna. Men det är klart att om man inte får uppehållstillstånd, så har man inte rätt att stanna, säger Ullenhag.

  Det är helt fel att polisen har som strategi att kontrollera personer i samband med färdbeviskontroller, enligt Peter Nilsson, chef för gränspolisen i Stockholm. Däremot arbetar gränspolisen - som då aldrig bär uniform - även i tunnelbanan, medger han.

  - Det är en plats där det rör sig mycket folk, sannolikt också personer som illegalt vistas här, säger Nilsson, som är märkbart irriterad över Ullenhags uttalande.

  – Om han har mer konkreta exempel får han ta upp det, men jag har inte sett några sådana uppgifter av substans.

  Både gränspolisen och övrig polis har som uppgift att göra id-kontroller av personer som misstänks vara i landet illegalt. Men polisen får aldrig göra en så kallad inre gränskontroll enbart på grund av en persons utseende, språk eller namn. Det måste finnas en ”grundad anledning”, enligt Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen.

  – Vi talar även om profilering, att vi har uppgifter om att personer utan tillstånd uppehåller sig på vissa ställen, till exempel en samlingslokal, säger han.

  TT: Men varför står polisen i tunnelbanan?

  – Polisen rör sig på många ställen. Men det bygger också på tips, och profilering. Man har konstaterat att i den gruppen som reser utan färdbevis finns personer som inte har tillstånd att vistas här.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Sverige utmärks av human asylpolitik.

  – Många kommer för att vi har gott rykte, jag står upp och försvarar det. Och jag har med mina Alliansvänner och Miljöpartiet infört mer humana steg med rätt till skolgång och sjukvård, trots att man egentligen inte har rätt att vara i Sverige, säger Reinfeldt till TT.

  Men, tillägger han:

  – Vi har inte fri invandring, vi har reglerad invandring och det betyder regler. Man får en prövning och om man får ett besked om att man inte får stanna, då blir det märkligt om det inte spelar någon roll och alla stannar i alla fall, fast de har fått besked om att de inte får det.

  – I den meningen försvarar jag att det ska vara både humant och reglerat, men jag vill inte ge mig in och diskutera polisens arbetsmetoder, det är inte mitt ansvar att tala om vad som är rätt eller fel.

  Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är mycket kritisk till polisen.

  – Vi är djupt kritiska mot att polisen använder spärrkontroller för att genomföra id-kontroller på människor utifrån deras utseende. Det är diskriminerande och borde inte få förekomma, säger Ferm till TT.

  Miljöpartiet uppmanar nu EU-kommissionen att granska om polisens metoder i tunnelbanan mot papperslösa innebär otillåtna intrång i den fria rörligheten inom unionen.

  – Ingen människa ska diskrimineras på grund av sitt ursprung. Det är en grundläggande princip i en rättsstat, säger Maria Ferm (MP).

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X