Annons
X
Annons
X

Ullenhag beredd ”flytta” kontoret till Göteborgsförort

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) planerar på nytt att tillfälligt flytta sitt kontor till en förort. Efter Rinkeby och Rosengård öppnar han för en arbetsvecka i Göteborg. De tidigare sejourerna har konkret påverkat regeringens politik, berättar han.

STOCKHOLM 2013-06-06 Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) deltar vid nationaldagsfirande i Rinkeby på torsdagen.
STOCKHOLM 2013-06-06 Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) deltar vid nationaldagsfirande i Rinkeby på torsdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Här kan du lyssna på Politik direkt

I
SvD:s nya podcast Politik direkt intervjuar Lova Olsson Sveriges tyngsta politiker om det politiska spelet och om frågorna som kommer att avgöra valet.

För två år sedan flyttade Erik Ullenhag tillfälligt sitt högkvarter till Rinkeby, och i höstas jobbade integrationsministern en vecka i Rosengård, tillsammans med sin politiska stab. En viktig signal om att politikerna inte lämnar utsatta områden i sticket,
motiverade han.

Utflykterna i förorten har kritiserats. ”Underklassafari”, sade
Kalle Larsson (V) till SvD om integrationsministerns besök i Rinkeby.

Annons
X

– Pinsamt, lite löjligt och rätt provocerande, ansåg han.

I SvD:s podcast Politik direkt försvarar Erik Ullenhag sejourerna, och beskriver det som Kalle Larsson sagt som ”lite tramsigt”.

– I grunden tror jag att de flesta vanliga människor känner att de gärna vill ha bättre och mer kontakt med makthavare än tvärtom.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att jag ser till, med mina medarbetare, att vara mer närvarande i områdena spelar otroligt stor roll, både för människorna som bor i området, men också för att få en riktig analys av vad det är för utmaningar man möter, fortsätter han.

  Integrationsministern öppnar nu för att åter förlägga en arbetsvecka i en av Sveriges utsatta förorter.

  – Det är fullt möjligt att vi kommer att göra en liknande insats, av det enkla skälet att du får ett nätverk av människor där du kan se att det både är svart och vitt i de här områdena. Det är inte så att allting går åt fel håll.

  Vart kan du tänka dig att flytta då?

  – Nu har jag varit i Stockholm och Malmö, det vore väl inte osannolikt att vi vid något tillfälle också gör en liknande vecka i till exempel Göteborg.

  Erik Ullenhag säger att han har haft stor nytta av att lämna tjänsterummet på arbetsmarknadsdepartementet.

  – Det här är en av våra stora sociala utmaningar, hur situationen ser ut i de mest utsatta stadsdelarna. Vi har för många som inte har ett jobb att gå till, har ofta en otrygghet, vi har ett rättssamhälle som inte fungerar tillräckligt bra i de här områdena. Vi har för dåliga skolresultat.

  Men han understryker att det inte har ”gått dåligt” för alla som växt upp i Rinkeby och Rosengård.

  – Problemet är att de som det gått bra för, som fått ett jobb, startat ett företag, valt att flytta därifrån. Så har det nu varit i decennier, och det har skapat ett stort utanförskap.

  Tre frågor återkommer när Erik Ullenhag på plats samtalar med de boende: trygghet, skola och jobb.

  – Nu har vi ett ganska långsiktigt arbete hur vi bemöter utmaningar de mest utsatta stadsdelarna. Delar av det vi nu gör är ett resultat av erfarenheter jag fått när vi under kortare perioder har varit i Rinkeby eller Rosengård.

  Han nämner regeringens prioriteringar när det gäller skolan.

  – De satsningar vi gör på att ge prestationsbaserade medel till de mest utsatta stadsdelarna var också sådant som jag fick in i samband med att vi jobbade därifrån.

  Annons
  Annons
  X

  STOCKHOLM 2013-06-06 Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) deltar vid nationaldagsfirande i Rinkeby på torsdagen.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X