Ulf Kristersson (M): ”Betyg från fjärde klass”

SvD Junior har intervjuat partiledarna inför valet. Här pratar Moderaternas Ulf Kristersson med juniorreportrarna Erik och Maria – om betyg, skolan och glassbegär.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Ulf Kristersson

Erik: Vad gör ert parti för barnen?

– Det mesta i politiken handlar inte enbart om barn eller enbart om gamla. Frågor om skolan är mest för barn, men många vuxna bryr sig om vad som händer i skolan. Pensionen handlar mest om gamla, men många barn bryr sig om hur det går för gamla. Men om jag ska säga någonting så vill jag nämna förskola och skola. Vi tycker att kunskap – som man ska få tidigt och ha nytta av i resten av livet – är otroligt viktigt.

Maria: Jag gillade att få ­betyg i sexan. Hur tänker du om betyg?

– Jag tycker man ska ha betyg ­tidigt, redan från fjärde klass. Vi är rädda att det går för lång tid innan man ser vad unga människor och barn inte kan. Om man misslyckas i högstadiet och sedan inte kommer in på gymnasiet, då är skadan skedd.

Erik: Vad vill du göra för att skolan ska bli bättre och roligare?

– Det allra viktigaste är att vi har lärare som gillar sitt jobb och kan sina saker, och att de möter elever som tycker om att vara där. I dag är det så olika, en del skolor är lysande och en del är så dåliga att de måste stängas. Vi har ganska många barn som inte lär sig svenska så bra att de sedan kan lära sig andra saker, det tycker jag är ett stort problem.

Maria: Varför ska man rösta på just ditt parti?

– För att man tycker att de värderingar vi har är sunda och bra. Om man tror på att enskilda människor har mycket personligt ansvar, att man ska ha så mycket frihet som möjligt och att man ska hjälpa varandra.

Erik: Vad är ditt bästa barndomsminne?

– Jag höll på med truppgymnastik. Ett av mina ­finaste minnen var när vi vann några tävlingar ­gemensamt, när alla var så bra att vi tillsammans kunde vinna. Det minns jag fortfarande så väl att jag blir knottrig.

Erik: Du älskar glass – hur ofta äter du det?

– Jag är besatt av glass. Jag ­brukar skylla på mina föräldrar. Min mamma är besatt av glass och det här missbruket har jag tagit med till min egen familj. Jag försöker begränsa mig, men flera gånger i veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons