Annons

Per Högselius:Ukrainas framtid en osäker historia

Mitt i rådande gaskonflikt väcks frågan om Ukrainas osäkra utveckling. Kommer landet kunna integreras med Väst eller är de komplexa relationerna till Ryssland för starka? På spel står synen på Ukrainas historiska och kulturella identitet.

Under strecket
Publicerad

Vart är Ukraina på väg i dagens Europa? Östeuropas i särklass största land, Ryssland undantaget, tycks kunna utvecklas i nästan vilken riktning som helst, även på ganska kort sikt. Allt står för närvarande och väger och nationens öde på 2000-talet står ännu skrivet i stjärnorna. Osäkerheten har ökat dramatiskt under 2008, särskilt efter det rysk-georgiska augustikriget och nu även den globala finanskrisen, som drabbat Ukraina hårdare än de flesta andra länder. Detta har i sin tur förvärrat den redan tumultartade inrikespolitiska utvecklingen. Nya osäkerheter tornade upp sig lagom till nyår, då Ryssland ställde in sina leveranser av naturgas till det starkt gasberoende Ukraina.

Det är i dagsläget helt omöjligt att förutspå om Ukraina verkligen kommer att låta sig integreras med Väst- och Centraleuropa på det sätt som den starkt västvänlige president Jusjtjenko för närvarande arbetar för, eller om de komplexa relationerna till Ryssland kommer visa sig starkare och ta överhanden. I denna osäkerhet står också Ukrainas historiska och kulturella identitet på spel; den kan fortfarande komma att formas till nästan vad som helst. Det är signifikativt att omvärldens föreställningar om landet ännu inte på något vis har tagit fast form. Våra västerländska uppfattningar om Ukraina är oftast både diffusa och motsägelsefulla, och det är svårt för oss att sätta fingret på vad Ukraina egentligen är för ett land. Inte ens ukrainarna själva är särskilt säkra på detta.

Annons
Annons
Annons