Annons

Ukraina startar ryskspråkig tv-kanal

Innan han blev president var Volodymyr Zelenskyj tv-kändis. Nu ska Ukrainas statschef använda tv-sändningar som ett vapen mot Ryssland. Arkivbild.
Innan han blev president var Volodymyr Zelenskyj tv-kändis. Nu ska Ukrainas statschef använda tv-sändningar som ett vapen mot Ryssland. Arkivbild. Foto: Efrem Lukatsky

Ukraina var maktlöst när den militärt överlägsna grannen Ryssland 2014 lade under sig Krimhalvön. Nu hoppas landet på att ett nytt vapen ska utjämna styrkeförhållandena – ryskspråkiga tv-sändningar.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad

– Det måste erkännas att Ukraina i praktiken förlorade informationskriget om människors åsikter i de ockuperade delarna av Donetsk och Krim. Men det finns fortfarande en chans att vända situationen, säger Kyrylo Tymosjenko, stabschef för presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Planen är att starta en tv-kanal som ska kunna nå ryskspråkiga världen över, men som särskilt ska fokusera på de omstridda regionerna. Genom att sprida Kievs version av konflikten ska sändningarna erövra hjärtan och sinnen och främja ukrainska perspektiv.

Annons
Annons
Annons