Ukraina pekar ut rysk Salisbury-misstänkt

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov. Arkivbild.
Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov. Arkivbild. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Två namngivna män har pekats ut av Storbritannien som ryska underrättelseagenter och ansvariga för nervgiftattacken i Salisbury i mars.

Nu hävdar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att en av männen också hjälpte den Moskvavänlige expresidenten Viktor Janukovitj att fly till Ryssland 2014.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt den brittiska regeringen och granskningar av olika medier jobbar de två männen, som fångats på bilder från övervakningskameror i samband med attacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury, för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Männen är tillbaka i Ryssland, och Kreml fortsätter att envist förneka någon som helst inblandning.

I ett uttalande uppger nu det ukrainska inrikesdepartementet att Arsen Avakov fått veta att en av männen har identifierats som en av dem som hjälpte till med transporten när Janukovitj flydde till Ryssland efter att oroligheter och demonstrationer tvingat honom från makten i februari 2014. Departementet utvecklar inte vilken information uppgifterna bygger på, och heller inte vilken av männen det ska röra sig om.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons