Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Ukraina: Hundra nya döda när kriget trappas upp

Den ryska upptrappningen i Ukraina har fört kriget in i en ny fas. Pavel Kanygin i Novaja gazeta rapporterar från fronten.

Säkerhetsrådet
De begraver sina döda igen; på fredagen Leonid Dergach, offer för striderna i östra Ukraina.
De begraver sina döda igen; på fredagen Leonid Dergach, offer för striderna i östra Ukraina. Foto: Sergei Chuzavkov / TT

AVDIJIVKA. Den våldsammaste konfrontationen i östra Ukraina sedan striderna i kitteln vid Debaltsevo pågår nu vid Avdijivka, en förstad till Donetsk i nordväst. Trots insats av tunga vapen har striderna karaktären av ställningskrig. Skottväxling mellan de striderna parterna förekommer också längs hela linjen med kontakt mellan parterna.

Läget vid fronten vid Avdijivka är dock den mest spända på grund av de humanitära följderna av striderna. Efter fem dagars strider uppgår antalet dödade till cirka hundra personer bland civilbefolkning och ”folk under vapen”.

I början av 2014 bodde cirka 35 000 invånare i Avdijivka. Sedan början av kriget har befolkningen minskat till hälften. Samtidigt har koksverket i Avdijivka, stadens viktigaste produktionsanläggning, inte stått stilla en enda dag.

Annons
X

Dagens Avdijivka är en ständig huvudvärk för ledningen i den proryska ”folkrepubliken Donetsk”. Staden utgör ukrainska arméns bäst befästa och starkaste brohuvud i närheten av Donetsk. Från frontlinjen till centrum i miljonstaden är det bara cirka 10 km. Inom området som ukrainskt artilleri kan nå ligger nästan alla ”folkrepublikens” byråkratiska myndigheter. Med precisionsvapen kan man till exempel från Avdijivka beskjuta den elva våningar höga byggnad där den självutropade republikens högkvarter ligger (före detta Donetskregionens administrationsbyggnad).

Ukrainska arméns styrkor kan dessutom från brohuvudet i Avdijivka beskjuta ett avsnitt av vägen mellan Donetsk och Gorlovka, och därmed omöjliggöra direktförbindelsen mellan två viktiga centra i separatistrepubliken.

Efter att de tunga striderna återupptogs i början av veckan har Avdijivka i likhet med de norra stadsdelarna i Donetsk hamnat under häftig eld från tungt artilleri.

För första gången på länge har parterna satt in artilleriraketsystem av typ Grad och tungt artilleri med kaliber över 12 cm, vilket är förbjudet under Minskavtalen.

”Folkrepublikens” styrkor har slagit ut kraftledningarna som förser Avdijivka med el från värmekraftverket i Kurachovo. Svarseld från den ukrainska armén har träffat reningsverket Verchnekalmiusskaja, som förser Donetsk och Makejevka med vatten. Båda städerna är fortfarande utan vatten, precis som Avdijivka. Genom att som mål välja infrastrukturobjekt försöker parterna uppenbarligen försvaga varandras bakområde, men bidrar samtidigt till att förvärra den redan extremt svåra humanitära situationen i regionen. Sedan eskaleringen av striderna inleddes befinner sig till exempel Avdijivka i ett läge av kollaps vad gäller energiförsörjning. Staden lever nu utan ljus, vatten eller värme.

Det ska sägas att koksverket är en strategiskt viktig anläggning för Avdijivka. Hela stadens energi-, vatten- och avloppssystem är integrerade i fabrikens produktionscykel. Värmeproduktionen sker just på koksverket, som framställer gas som används för att elda värmecentralen. Efter beskjutning av koksverkets fabriksområde på kvällen den 30 januari slogs alla större ledningar ut som försörjer fabriken med energi, och hela produktionen stannade. Man har nu påbörjat en partiell konservering av fabriken.

Just nu kan koksverket endast upprätthålla 20 procent av sin kapacitet, och det betyder att temperaturen i bostadshusen ligger på 5–10 grader. Att helt lägga fabriken i malpåse vintertid är enligt brukets VD Musa Magomedov inte möjligt, koksverket skulle i så fall aldrig gå att starta igen.

Energikollapsen i Avdijivka försvagar den ukrainska arméns ställningar i staden. Samtidigt störs produktionscykeln för de ledande företagen i regionen. På grund av stoppet vid koksverket i Avdijivka kan också Donbass´ största metallverk, Iljitj-verken i Mariupol som körs på koks, också komma att tvingas stänga. Båda företagen hör till Donetskregionens största skattebetalare och arbetsgivare.

Förutom de humanitära och ekonomiska följderna innebär den nu pågående eskaleringen också att implementeringen av det så kallade andra Minskavtalet ifrågasätts. Under det två år som gått sedan fredsplanen undertecknades har parterna inte genomfört en enda av de ”politiska” punkterna i avtalet. Och i och med inledningen av striderna vid Avdijivka har de också brutit mot skyldigheten att inte sätta in tunga vapen. Kreml har anklagat Ukraina för att undergräva fredsprocessen och ”försöka pröva den nya Trumpadministrationens lojalitet”. Kiev har å sin sida anklagat Moskva för eskaleringen ”i syfte att bryta upp västs eniga inställning till den aggressiva parten”.

PAVEL KANYGIN rapporterar på plats för den oberoende ryska tidningen Novaja gazeta där denna artikel publicerades i går.

Översättning: Bengt Eriksson

Lästips! Under tilltagande ryska fientligheter ska en folkomröstning om Natomedlemskap hållas i Ukraina, enligt president Porosjenko. Redan är en majoritet för.

Annons

De begraver sina döda igen; på fredagen Leonid Dergach, offer för striderna i östra Ukraina.

Foto: Sergei Chuzavkov / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X