Annons
X
Annons
X

Uefa utreder Syrianska om ”läggmatch”

Uefa utreder som bäst om måndagens möte i superettan mellan Jönköping och Syrianska (4–0) var en ”läggmatch”. Enligt en expert kan det röra sig om minst tio miljoner kronor i potten.

– Vi vill att sanningen ska komma fram, säger Syrianskas säkerhetschef Ghayath Moro till SvD.

Fotbollsklubben Syrianska anklagas för att ha spelat en ”läggmatch” i måndagens match mot Jönköping. Bilden är från en match mellan Syrianska och Elfsborg från säsongen 2013.
Fotbollsklubben Syrianska anklagas för att ha spelat en ”läggmatch” i måndagens match mot Jönköping. Bilden är från en match mellan Syrianska och Elfsborg från säsongen 2013. Foto: LEIF R JANSSON /TT

Det var i andra halvlek som målen trillade in på Stadsparksvallen i Jönköping. 1–0 i paus blev snabbt 4–0 sedan bortalaget gjort självmål, sparkat i luften och lämnat stora ytor i markeringen.

Vid 4–0-målet backar Syrianska passivt ner i eget straffområde utan att till synes försöka stoppa hemmalagets målskytt Ronny Sabo.

**Spelbolaget Unibet **stoppade livespel på matchen och har rapporterat händelsen till ESSA, en europeisk samarbetsorganisation mot spelfusk.

Annons
X

En annan organisation som jobbar med matchfixning – Federbet, baserad i Bryssel – uppmärksammade strax före matchstart att oddset på att det skulle göras fler än 3,5 mål sjönk hastigt.

Federbets generalsekreterare Francesco Baranca har sagt till Sportbladet att det rör sig om satsningar på ”minst en miljon euro”, alltså drygt nio miljoner kronor, men att han med den summan räknar lågt.

För att få till så stora oddsförflyttningar krävs stora pengar. Baranca sade vidare att mycket av pengarna satsades på den asiatiska spelmarknaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenska fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten är förtegen om ärendet, men säger att man utöver Uefa, vars underrättelsechef Graham Peaker leder arbetet, även tagit experthjälp från Svenska spel för att utreda ärendet.

  – Tidigast i början av nästa vecka vet vi vad utredningen kommer fram till, säger Krister Malmsten.

  Syrianska, som för första gången spelade allsvenskt 2011, men som åkte ur 2013, tar i nästa match (2/9) i superettan emot Gais på Södertälje Arena.

  Klubben uppges vara hårt pressad ekonomiskt och har också under säsongen bytt ut stora delar av ledningen. Mångårige ordföranden Andreas Temiz försvann hastigt inför säsongen 2013. Ghayath Moro är inte längre klubbchef utan bara säkerhetsansvarig.

  Ordförande Fikri Halef slog tidigare i veckan tillbaka påstående om läggmatch i Länstidningen:

  ”Bortaspelet har inte varit det bästa. Det där (fusk) är uteslutet från styrelsen, tränarna och spelarna”, säger Fikri Halef.

  Ändå har Syrianska inte startat någon egen utredning:

  – Vi har inte fått något underlag från Svenska fotbollförbundet. Anklagelserna har vi bara kunnat läsa i media, säger Ghayath Moro.

  Annons
  Annons
  X

  Fotbollsklubben Syrianska anklagas för att ha spelat en ”läggmatch” i måndagens match mot Jönköping. Bilden är från en match mellan Syrianska och Elfsborg från säsongen 2013.

  Foto: LEIF R JANSSON /TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X