Uefa-basens skugga tung

Trots en kompetent ledning kommer AIK inte att gå upp i elitserien i år - därtill är ekonomin alltför tunn och Lennart Johanssons skugga alltför tung.

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | AIK
Samtidigt som AIK föll mot Södertälje på Hovet, visade SVT en dokumentär om Uefa-basen och ärke-AIK:aren Lennart Johansson. Få hockey-AIK:are skriver under på Johanssons storhet. De behövde bara se ner mot isen på ett väl kämpande men alldeles för tunt lag, och minnas tillbaka sex-sju år då Johansson och hans vapendragare i högsta AIK-ledningen började skicka AIK-hockeyn ur sportens finrum.
Det var 2002 som AIK åkte ur elitserien, efter två säsonger av finskt vanstyre. En degradering med följande ytterligare förnedring i division 1, som klubben ännu inte hämtat sig från.
Det var Johansson som med sin tunga auktoritet tillät dåvarande ordföranden Ingemar Ingevik att agera bödel för hockeyn genom att sälja ut den till den finska Harri Harkimo-sfären trots att amerikanska Anschutzkoncernen gav ju ett betydligt bättre bud. Varför de agerade så? Kanske för att hockeyn just då var en ekonomisk börda som hotade Johanssons skötebarn fotbollen? Kanske av andra skäl..?
Med Anschutz hade AIK
sannolikt i dag varit en ganska välmående förening, med starka ambitioner - tack vare Anschutz gjorde ju Hammarby trots sämre material under flera år ganska goda allsvenska insatser.

janne bengtsson
jan.bengtsson@svd.se

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons