Udda röda druvor

röda upptäckter Jag har tidigare skrivit om udda vita druvor. Nu är det dags för de röda, där trenden inte är lika stark. Det finns ingen direkt motsvarighet till chardonnay som har tagit över hela vinvärlden, men vissa druvor är vanligare än andra och det finns många spännande druvor kvar att prova.

Under strecket
Publicerad
Annons

Visst finns det druvor som likt chardonnay har spritt sig över världen och som det kanske finns lite för mycket av. Cabernet sauvignon och merlot, som har sin hemmahamn i Bordeaux i Frankrike, kan man hitta mer eller mindre i hela världen. Samma sak gäller druvan syrah från Rhônedalen, som på senare år fått en enorm genomslagskraft och nu odlas nästan överallt, i många fall under namnet shiraz.
Ok, dessa kan vi. Dags för lite utsvävningar. Utöver de stora ”ursprungligen” franska druvorna som har spritt sig över världen finns det en mängd andra - konstigt vore det annars med tanke på att man gör vin av omkring tusen olika druvsorter.
Det enklaste sättet är att börja titta på de druvor som är unika för ett visst land. Ta till exempel pinotage från Sydafrika och zinfandel från USA. De brukar beskrivas som respektive lands ”egna” druvor. De är väl inte helt ovanliga men de har båda en spännande historia och de finns inte i hela världen.

Pinotage är en korsning av två druvsorter - pinot noir och cinsault.
Den korsades fram 1925 av professor Abraham Perold och har sedan dess förblivit mer eller mindre en sydafrikansk specialitet. Namnet blir logiskt om man vet att druvan cinsault felaktigt kallades hermitage i Sydafrika. Pino plus tage blir pinotage. Det är en tacksam druva för vinodlaren - tålig mot sjukdomar, mognar tidigt och ger relativt stora skördar. Och det var precis vad man ville med korsningen, ta det bästa av de två druvsorterna till en ny. Detta resulterade tråkigt nog i att den först och främst användes till volymviner. Glädjande är dock att det på senare år skett en enorm utveckling av kvalitetsvin på druvsorten.
Zinfandel är lika med Kalifornien, det är alla överens om, men var druvan härstammar ifrån har varit ett stort frågetecken. Det spelar ingen roll, nu är det USA:s ”egna” druva alla kategorier. Zinfandel är en spännande druvsort som kan ligga bakom de mest skilda viner. Beroende på hur man behandlar den kan resultatet variera: från blaskigt sött rosévin till kraftfulla starkviner -
och allt däremellan.

Annons
Annons
Annons