Udda druva vinner ny mark

Om du har tröttnat på chardonnay, sauvignon blanc eller riesling kan viognier vara en angenäm bekantskap. Det är en druva som kräver stor omsorg och som kan ge konsumenten rik belöning.

Under strecket
Publicerad
Viognierdruvan odlas bland annat på Clay Stations vinfält i Kalifornien, där odlarna ofta får större skördar av druvan än på andra ställen i världen.

Viognierdruvan odlas bland annat på Clay Stations vinfält i Kalifornien, där odlarna ofta får större skördar av druvan än på andra ställen i världen.

Annons

Rätt vad det är så blir jag så trött på alla dessa yppigt fruktiga och ekfatslagrade chardonnayviner som Systembolaget tar in i obegränsade mängder. Inte för att chardonnayvin smakar illa – det kan vara härligt rikt och fylligt, men jag behöver omväxling då och då för att kunna uppskatta smak och doft ordentligt.

Här kan det vara roligt med ett vin gjort på en annorlunda druvsort, som till exempel den udda franska druvan viognier. För ett par decennier sedan odlades den bara på ett fåtal hektar i Condrieu i norra delen av Rhônedalen, och idag är den plötsligt mycket populär i så skilda områden som Sydfrankrike och de avlägsna vindistrikten i Nya världen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons