Annons

UD: Unga svenskar skickas till ”uppfostringsanstalter”

Det har blivit vanligare att unga svenskar, mestadels män, luras iväg av släktingar på ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya.
Det har blivit vanligare att unga svenskar, mestadels män, luras iväg av släktingar på ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya. Foto: Anna Tärnhuvud/TT

I interna dokument varnar UD: unga som skickas på ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya ökar. Bara under våren larmade tolv unga svenskar i nöd. På plats riskerar de bli inlåsta på institutioner, utsättas för våld och bli fastkedjade.

Under strecket
Publicerad

Den interna rapporten från ambassaden varnar för att allt fler unga luras på uppfostringsresor och inlåsning.

En av institutionerna i Nairobi där lokala brottsutredare fritog flera unga personer 2017. De inlåsta hade ärr på kropparna, troligen efter att ha piskats. På ytterligare bilder från fritagningen syns en ung man i kedjor.

Foto: Amerikanska utrikesdepartementet

Abdulqadir satt i staden Hargeisa som är huvudstad i den självutropade, men inte erkända, staten Somaliland. I praktiken är Somaliland ett självständigt styre sedan många år tillbaka.

Foto: SvD

Omar Adam vid Somaliland förening i Malmö är kritisk till somaliska föräldrar som väljer att dumpa sina barn.

Foto: Privat

Abdulqadir sitter på golvet när forskaren Marja Tilikainen från Helsingfors kliver in i rummet. Han är 23 år och runt hans fot hänger kedjor som ska se till att han inte flyr därifrån.

Abdulqadir har då bott i Oslo större delen av sitt liv. Nu sitter han inlåst i staden Hargeisa i den självutropade staten Somaliland.

Annons
Annons
Annons