Annons
X
Annons
X

UD: ”Res inte till Egypten”

Det politiska tumultet i Egypten har gjort att Utrikesdepartementet nu avråder svenskar från att resa till vissa platser i landet.

Av SvD, TT
Motståndare till president Mohammed Morsi firar på Kairos gator efter militärkuppen.
Motståndare till president Mohammed Morsi firar på Kairos gator efter militärkuppen. Foto: HASSAN AMMAR, AP

Som läget är nu avråder Utrikesdepartementet från ”icke nödvändiga” resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez. Avrådan innefattar inte transit genom Cairo International Airport.

Sedan tidigare i veckan avråder Utrikesdepartementet svenskar från att resa till norra Sinai-halvön, norr om den väg som går mellan Suez och Taba, inklusive resor längs med vägen.

Sveriges ambassad i Kairo uppmanar svenskar i landet att vara mycket försiktiga. Undvik alla demonstrationer och folksamlingar. Turister i landet rekommenderas att hålla sig mycket noga uppdaterade om situationen och följa medias rapportering.

Annons
X

Ving, Fritidsresor och Apollo har tillsammans omkring 600 resenärer i Egypten just nu. De följer UD:s rekommendationer, men under somrarna har inget av resebolagen resor till de områden som UD avråder ifrån och har därför inte behövt ställa in resor eller ta hem turister. Däremot har de utflykter som har fått ställas in.

– Vi har hela tiden kontakt men UD, den lokala ambassaden och vår personal på plats och vi får rapporter om att läget där vi har våra turister är lugnt och stilla, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Enligt Carl Bildt finns cirka 850 svenskar registrerade som bosatta i Egypten, och ytterligare cirka 500 turistar just nu i landet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inga inrapporterade incidenter med svenskar inblandade finns.

  – Det finns ingen omedelbar oro för dem, säger Bildt.

  svd.se och TT

  Annons
  Annons
  X

  Motståndare till president Mohammed Morsi firar på Kairos gator efter militärkuppen.

  Foto: HASSAN AMMAR, AP Bild 1 av 2

  Militärens specialstyrkor bevakar gatorna efter statskuppen.

  Foto: KHALIL HAMRA, AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X