Annons
X
Annons
X

UD bör förklara hur utlämningen gått till

I november flögs två svenska medborgare med somaliskt ursprung till USA för att ställas inför rätta. Först den 7 december informerade UD deras advokat och via honom anhöriga i Sverige. Fallet väcker en rad frågor, skriver journalisten Gösta Hultén.

Somalia är hårt drabbat av inbördeskrig. På bilden bevakar somaliska regeringssoldater platsen för en självmordsattack i Mogadishu den 14 december.
Somalia är hårt drabbat av inbördeskrig. På bilden bevakar somaliska regeringssoldater platsen för en självmordsattack i Mogadishu den 14 december. Foto: FARAH ABDI WARSAMEH/AP

BRÄNNPUNKT | TERRORANKLAGELSER

Signalen blir att avhoppare från al-Shabaab kan föras till USA och hotas av livstids fängelse.
Gösta Hultén

I mitten av november fördes två svenska medborgare med somaliskt ursprung från Djibouti till ett fängelse i USA. De två är enligt familjen i Sverige avhoppare från al-Shabaab i Somalia. De sägs ha rest till Somalia 2008, när al-Shabaab stred mot etiopiska trupper. Men efter hand hade de blivit besvikna på organisationen och i samtal till Sverige har de låtit förstå att de ville lämna den.

Men att lämna en sådan organisation är inte lätt. I somras försökte de och hölls då fängslade av al-Shabaab. I augusti lyckades de ta sig över gränsen till Djibouti. Djibouti hade inte några anklagelser mot dem. Därför planerades deras återresa till Sverige, i samråd med deras advokat Thomas Olsson och ambassaden.

Annons
X

Men i september hände något. En amerikansk underrättelseman träffade dem i fängelset. Han sa att en brittisk medborgare som flytt samtidigt berövats sitt medborgarskap och skulle föras till USA. Till de två svenska medborgarna hade han, enligt ett telefonsamtal till en bror i Sverige den 24/9 sagt: ”Vi väntar på tillstånd från svenska myndigheter att ta er till USA.”

Vi vet inte hur det blev med detta tillstånd. Men i mitten av november flögs de till USA. Först den 7 december informerade UD deras advokat och via honom anhöriga i Sverige.

När vi på anhörigas begäran kontaktade UD den 17 december ville pressavdelningen först inte ens bekräfta att de två förts till USA.
UD har också uppgivit att de först
i efterhand fick information om att de två förts till USA. På en
direkt fråga om Sverige är tillfreds
med USA:s agerande i
fallet, svarade UD:s presschef Anders Jörle: ”Det kan vi inte kommentera.”

Oavsett om Sverige valt att godkänna bortförandet eller förhålla sig passivt, måste de ansvariga förklara hur de har tänkt. Om de två Somaliasvenskarna begått brott som är straffbara i Sverige, bör åklagare starta förundersökning och eventuellt åtala dem här. Att överlåta detta på USA, kan ju tyda på att Sverige litar mer på amerikansk rättvisa än på svensk. Att överlåta rättskipningen på ett land som fortfarande inte avvecklat Guantánamo och inte gjort upp med övergrepp i sitt krig mot terrorismen, är märkligt och kräver en förklaring. Annars kan detta utvecklas till det kanske allvarligaste fallet av rättskränkning sedan en svensk medborgare fördes till Guantánamo 2002 och släpptes först efter 2,5 år, utan rättegång, förklaring eller ursäkt.

USA har ingen jurisdiktion över Somalia. Som deras amerikanske advokat också påpekat innehåller den långa lista av anklagelser som FBI publicerade den 21/12 inga brott riktade mot USA eller amerikanska medborgare. Därför anser han inte att USA kan hålla en rättegång mot dem. Överföringen till USA saknar stöd i internationell rätt.

Al-Shabaab är i dag terroriststämplat. Om flyktingar som fått skydd i Sverige beger sig tillbaka till sitt hemland och enrollerar i en sådan organisation, har de i mångas ögon förlorat sina anspråk på skydd från UD. Att avhoppare från organisationen behandlas på detta sätt, är inte bara rättsstridigt, utan förefaller även kontraproduktivt. Signalen blir ju att avhoppare från al-Shabaab kan föras till USA och hotas av livstids fängelse. USA:s anti-terrorlagar har kritiserats hårt av bland andra Amnesty. Om syftet är att statuera exempel och låta USA straffa dem som enrollerat i al-Shabaab, en svensk variant av ”rendition”, är exemplet alltså illa valt.

Fallet väcker en rad frågor: Varför höll UD utlämningen
hemlig? Varför förnekar UD nu (
SvD 24/12) att man förhandlat om deras öde?

Med tanke på hur utlämningen av två egyptiska flyktingar 2001 blev en både internationell och inrikespolitisk skamfläck för Sverige, är det svårt att tro att det aktuella fallet inte diskuterats i regeringen.

Om Sveriges främsta utrikespolitiska fokus är mänskliga rättigheter, måste det visas i
praktiken när svenska medborgare, oavsett religion eller etnicitet frihetsberövas och förs bort i hemlighet till ett land som inte har med saken att göra.

GÖSTA HULTÉN

journalist och författare, talesperson för medborgarrättsrörelsen Charta 2008

Fotnot: Fallet uppmärksammas idag även i Washington Post, se
artikeln här.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Somalia är hårt drabbat av inbördeskrig. På bilden bevakar somaliska regeringssoldater platsen för en självmordsattack i Mogadishu den 14 december.

Foto: FARAH ABDI WARSAMEH/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X