Annons
X
Annons
X

UD bekymrat över Lundin

GENÈVE Från svenska regeringens sida anses det bekymmersamt att företagen Lundin Group och Tenke Mining står på FN:s lista över företag i Kongo som anklagas för att bryta mot OECD:s riktlinjer.

– Svenska regeringen förväntar sig att svenska företag följer OECD:s riktlinjer, säger Anna Maj Hultgård, kansliråd på UD:s enhet för internationell handelspolitik, till Näringsliv.
Hon tillägger att ett företag ”anses vara svenskt om det har svenska intressen eller svensk profil, vilket inbegriper detta fall”.

I rapporten från expertpanelen tillsatt av FN:s säkerhetsråd står att Lundin Group och Tenke Mining är registrerade i Bermudas respektive Kanada. Svensken Adolf Lundin äger dock ”mellan 30 och 50 procent” av Tenke Mining, enligt företagets operative vd Paul Conibear. Adolf Lundin är också grundare av samt styrelseordförande och vd i Tenke Mining, som är noterat på Torontobörsen.
Lundin-familjen leder även styrelsen i Lundin Petroleum - tidigare Lundin Oil grundat av Adolf Lundin som hamnade i
blåsväder för två år sedan då företaget anklagades för att indirekt vara inblandat i människorättsbrott i Sudan där man prospekterar olja.

Annons
X

Lundin Petroleum framhäver att det är ”ett helt självständigt och oberoende” bolag, utan någon som helst verksamhet i Kongo. Dessutom vänder sig kommunikationschefen Maria Hamilton på Lundin Petroleum mot användningen av begreppet Lundin Group, det namn som anges i FN-rapporten. Hon är kritisk till att det ”talas om Lundin Group som ett Bermudaregistrerat företag.”

– Något sådant har vi inte kunnat hitta. Möjligen avses Lundin Holding som ägs av det kanadensiska gruvbolaget Tenke Mining som bland annat har koncessioner i Kongo, säger Maria Hamilton.
Anna Maj Hultgård på UD säger att det finns en svensk kontaktpunkt för OECD:s riktlinjer, som lyder under utrikesdepartementet. Vem som helst kan när som helst anmäla till kontaktpunkten om det finns misstanke om att svenska företag bryter mot riktlinjerna, säger hon.

– Kontaktpunkten kan även självständigt ta upp
ett fall till prövning. Det går inte att utesluta att detta skulle kunna vara ett sådant fall, men vi måste först studera fakta, säger hon och tillägger:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Troligen kommer fallet att beröras vid vårt nästa kontaktpunktsmöte i december.
  Anna Maj Hultgård understryker att regeringen anser det viktigt att företag bedriver sin verksamhet på ett etiskt riktigt sätt runtom i världen.

  – Svenska regeringen agerar kraftfullt genom det svenska initiativet Globalt Ansvar, för att främja gott agerande av svenska företag över hela världen.

  Enligt FN-panelens rapport bryter företagen med sin verksamhet i Kongo mot OECD:s regler för multinationella företag. Tillsammans med 85 andra företag pekas Lundin Group och Tenke Mining ut på en av FN:s tre ”svarta listor” om plundringen av naturtillgångar i Kongo. Företagen har med sin verksamhet i landet bidragit till inkomsterna till kriminella nätverk ”och därmed direkt eller indirekt bidragit till den pågående konflikten och brott mot mänskliga rättigheter”, står det i
  rapporten.
  De kritiserade företagens hemmaregeringar uppmanas agera, och anses av FN vara ”medbrottslingar om åtgärder inte vidtas”. Man understryker att ”länder som är anslutna till OECD:s riktlinjer, och andra länder, är moraliskt skyldiga att se till att företagen agerar enligt riktlinjerna”.

  Tenke Minings operative vd Paul Conibear säger till Näringsliv att ”vi begriper inte hur vi hamnat på denna lista”. Företaget vann koncessionen Funguruma med koppar- och koboltfyndigheter i Katanga-provinsen i Kongo 1996, ”på fullt laglig väg utan några pengar under bordet”. Där har man hittills investerat 45 miljoner dollar på infrastruktur runt fyndorten, enligt Conibear.
  Men 1999 lade man aktiviteterna på is på grund av stridigheter. Koncessionen ligger på regeringskontrollerat område, men rebeller har varit så nära som 200 meter från Tenke Mining, säger Conibear. Mellan 45 och 50 personer arbetar fortfarande heltid för företaget i Kongo, ”främst för att skydda våra intressen, det finns många illegala gäng
  som försöker lägga beslag på fyndigheterna”.

  – Vi betalar omkring två miljoner dollar varje år för att vara kvar. Det är svårt att få tillbaka koncessionen om man lämnar. Nu har vi investerat så mycket att vi måste vara kvar.

  – Därför är det extra upprörande att hamna på en sådan här lista. Vi har inte gjort några fel, inte betalat några mutor eller smitit undan skatt. Vi tycker att vi bidrar med mycket till landet.
  Conibear säger att man försökt kontakta FN:s expertpanel för förklaring utan att lyckas, han har sökt personer i Kenya - men inte ringt FN-högkvarteret i New York där panelen har kontor.

  – Vi får se hur mycket kraft vi lägger ner på att utröna hur vi hamnat på listan, hur mycket det egentligen är värt att anstränga sig, säger han.

  GUNILLA VON HALL

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X