Annons

UD avråder från Mexikoresor

Utrikesdepartementet avråder nu från resor till Mexiko på grund av svininfluensan.

Publicerad

Är du på plats?

på tipsa@svd.se svd.se
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS

Läs också

UD beslutade på inrådan av Smittskyddsinstitutet att avråda från resor till Mexiko som drabbats hårt av svininfluensan, bekräftar Annika Linde, statsepidemolog på Smittskyddsinstitutet, för SvD.se.

– Vi hade informella kontakter under kvällen. Det är dags nu att råda om resor till Mexiko. Läget visar att epidemin är allvarligare där än i övriga länder. Risken är att om man smittas så är sjukhusen fulla och man får inte rätt hjälp, säger hon.

”Beslutet gäller på samma sätt som i de fall UD avråder från resor. Med anledning därav kommer inte departementet att fatta ett beslut i samma ärende då avrådan gäller oavsett.” skriver UD på sin hemsida.

Annons

Världshälsoorganisationen WHO väljer att inte avråda från resor till området. Man anser att det inte längre lönar sig att försöka isolera viruset eftersom det redan spridits så mycket.

Men Annika Linde säger att man väljer att ta beslutet efter att flera EU-länder gjort detsamma och att chefen för ECDC, Zsuzsanna Jakab, sade att myndigheten rekommenderar EU-medborgare att bara resa till Mexiko om det är absolut nödvändigt.

Annika Linde säger att detta inte per automatik betyder att hotet från svininfluensan stärkts.

– Det verkar ännu inte så allvarligt på andra platser, men skärpt vaksamhet är bra, säger hon.

SvD.se – Emma Johannisson

Annons
Annons
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons