Annons

”Ubers skattefusk kan inte få fortsätta”

Foto: Jaap Arriens/AP

Sverige tillåter företag som Uber att sätta sig över svensk lag med hjälp av egna parallellsystem för intäktsredovisning, skriver Claudio Skubla, Svenska Taxiförbundet.

Under strecket
Publicerad

Claudio Skubla.

Foto: PressbildBild 1 av 1

Nyligen svarade infrastrukturminister Tomas Eneroth och finansminister Magdalena Andersson på frågor i riksdagen om att taxiföretaget Uber undviker att ge ut riktiga kassakvitton. Uber använder i stället ett eget parallellt system för kvitton trots att lagen tydligt säger att en kund ska erbjudas ett riktigt kvitto som är utskrivet från kassan. Enligt flera undersökningar erbjuds kunden aldrig riktiga kassakvitton i Ubers bilar i Stockholm. I minst 8 av 10 resor med Uber registreras dessutom ett betydligt lägre belopp till kassan än den kostnad som Uber tar ut av kunden. I en undersökning av 112 dokumenterade resor var det i genomsnitt bara 32 procent av inkört belopp som rapporterades korrekt i kassaregistret. Den uteblivna skatteintäkten uppgår därmed till 700 miljoner kronor per år – enbart i Stockholm.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth fick frågan om han tänker göra något med anledning av att ett stort världsomspännande företag rundar svensk skattelagstiftning. Finansminister Magdalena Andersson fick frågan varför den statliga myndigheten Bokföringsnämnden godkänner Ubers ”kvitton” som underlag i bokföring, trots att de inte är riktiga lagstadgade kvitton från kassan. I förlängningen innebär Bokföringsnämndens hållning att Skatteverket godkänner deklarationer med siffror som kommer från fejkkvitton. Problemet kommer att fortgå så länge Sverige tillåter företag som Uber att sätta sig över svensk lag med hjälp av egna parallellsystem för intäktsredovisning. Så länge detta får hålla på skadar det förtroendet för skattelagstiftningen och de som ska kontrollera att reglerna följs.

Annons
Annons
Annons