Annons
X
Annons
X

Kränkningen slås fast – men tyngsta beviset borta

Försvarsmakten anser i sin slutanalys av förra höstens underrättelseoperation i Stockholms skärgård att det är ställt "utom allt rimligt" tvivel att Sverige kränkts av en främmande ubåt. Samtidigt har det tidigare tyngsta beviset för den konstaterade kränkningen fallit bort efter att "observationen" har "omvärderats" i arbetet med den slutliga analysen.

Misstänkta ubåtskränkningar
[object Object]
Ubåtsjakten i skärgården förra hösten. Foto: Lars Pehrson

För ett år sedan kallade Peter Hultqvist, ÖB Sverker Göranson och statsminister Stefan Löfven till en dramatisk presskonferens. Innebörden var att Sverige hade utsatts för, som det uttrycktes, en helt säker kränkning av främmande makt, oklart vilken.

Beviset för detta presenterades aldrig, däremot andra starka indikationer för andra incidenter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men beviset för kränkning uppgavs komma från Försvarsmaktens egna sensorer. Den uppfyllde, enligt ÖB:s redogörelse, de hårt ställda kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad kränkning. Övriga partiledare har informerats om vilket beviset för kränkningen är, och ingen har ifrågasatt det.

  Annons
  X

  I ett pressmeddelande på onsdagskvällen ger Försvarsmakten en annan bild av det avgörande beviset:

  "Den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats. Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring, och den har därför inte ingått i underlaget för den samlade värderingen".

  Samtidigt är det fortfarande, enligt Försvarsmaktens redogörelse, ingen tvekan om att Sverige utsatts för en kränkning:

  "Det oaktat kvarstår bedömningen genom analysen att det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränkts."

  Vid presskonferensen i november förra året talade ÖB om att kränkningen var "helt säker". Nu använder Försvarsmakten alltså en annan formulering.

  Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) till SvD:

  – Vi har fått besked om att Försvarsmaktens fördjupade och breddade analys av underrättelseoperationen nått fram till slutsatsen att det bortom varje rimligt tvivel var så att Sverige blev kränkt under höstens underrättelseoperation.

  – Jag uppskattar den öppenhet som Försvarsmakten och försvarsdepartementet visar i den här frågan. Det är bara genom öppenhet som vi kan åtgärda våra begränsningar.

  Moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark till SvD:

  – Det viktigaste är att vi har fått en återrapport från den stora tunga rapporten och det viktigaste är att det bortom allt rimligt tvivel är en konstaterad kränkning. Det visar ju allvaret som vi har i Östersjöområdet och vi ser ett nytt normalbeteende.

  Säger man något om nationalitet?

  – Nej, det vidhåller man fortfarande att man inte vet. Det har jag full respekt för att Försvarsmakten och regeringen inte kan gå vidare med, för man kan inte leda det i definitivt bevis, säger Wallmark.

  – Sedan kan man ju naturligtvis som enskild person fundera och spekulera kring det och det är klart att då ska man fundera kring vem som kan ha syfte och intention, och det finns det väl en mer begränsad krets länder runt Östersjön som har.

  Överbefälhavare Sverker Göranson lämnar mötet i riksdagen. Foto: Lars Pehrson

  **ÖB Sverker Göranson **och Försvarsmaktens insatschef Göran Mårtensson kallades under onsdagen till ett möte i försvarsutskottet med kort varsel.

  Efter ett kraftigt förlängt möte lämnade en fåordig ÖB och hans medarbetare försvarsutskottet vid 18.30-tiden.

  – Vi har blivit ombedda av regeringen att komma hit och svara på frågor, sa Sverker Göranson till SvD.

  Tidigare på dagen hade ÖB överlämnat rapporten till försvarsdepartementet och försvarsminister Peter Hultqvist. Han lämnade mötet utan några kommentarer alls, med hänvisning till ett kommande pressmeddelande.

  – Ni får vänta och se, var allt försvarsministern ville säga.

  Så här skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande:

  "Försvarsdepartementet har nu mottagit Försvarsmaktens analys och fått en presentation av denna. Försvarsmaktens slutliga analys visar att det liksom i höstas är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014."

  Direkt när underrättelseoperationen blåstes av förra hösten inledde Försvarsmakten ett större analysarbete för att göra en helhetsbedömning av skeendet, och det var alltså den som nu redovisades ett år senare.

  Annons
  Annons
  X

  Ubåtsjakten i skärgården förra hösten.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

  Överbefälhavare Sverker Göranson lämnar mötet i riksdagen.

  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X