Annons

Tzatziki

Under strecket
Publicerad

m Sommarkocken Tzatziki hör sommaren till, och helst ska den vara tjock och krämig. Visst kan man göra tzatziki på matlagningsyoghurt, men allra godast blir det ju med yoghurt som får rinna av i ett kaffefilter över natten. Låt 1 liter mild naturell yoghurt (3-procentig) rinna av i ett kaffefilter över natten. Riv 1 stor gurka grovt, och lägg i ett durkslag. Strö över 1 1/2 tsk salt, och låt stå ungefär en halvtimme. Pressa vätskan ur den rivna gurkan. Själv brukar jag först försöka krama ur så mycket vätska som möjligt, och sedan lägga gurkan på en ren kökshandduk som får suga upp ytterligare vätska. Blanda gurkan med den avrunna yoghurten. Pressa i 1-2 rejäla vitlöksklyftor. Blanda ihop 1/2 tsk rödvins- eller vitvinsvinäger, svartpeppar, 2 krm tzatzikikrydda (har du inte denna kryddblandning går det bra utan) och 1 1/2 tsk olivolja. Hacka rikligt med mynta och/eller dill. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av; kanske behövs mer salt och några ytterligare tag med pepparkvarnen. Låt tzatzikin vila åtminstone en timme i kylen. Strö över hackad mynta och/eller dill vid serveringen. Elisabet Andersson

Annons
Annons
Annons