Annons

Lena Lind Palicki:Tyvärr! Vi behöver ord som beskriver härskartekniker

”Tupprepning” är en språklig nyskapelse som betecknar vad som sker när en man upprepar vad en kvinna just sagt – och sedan både äger och får beröm för idén.
”Tupprepning” är en språklig nyskapelse som betecknar vad som sker när en man upprepar vad en kvinna just sagt – och sedan både äger och får beröm för idén. Foto: Bertil Ericson/TT

Visst vore det skönt om vi inte behövde ord som synliggör de beteenden som många upplever som manlig härskarteknik. Men så länge vi gör det fyller nyord som ”killgissa”, ”tupprepa” och ”mansplaining” en funktion.

Under strecket
Publicerad

Ett av de ord som fick mest uppmärksamhet på Språkrådets nyordslista 2017 var killgissa. En del jublade – äntligen ett ord för fenomenet att få en gissning att låta som en etablerad sanning. Tyckte en del. ”Vill ni skapa en osund debatt om genusfrågor?” frågade i stället en upprörd röst i min mejlkorg. ”Genusförnedrande!” dundrade en annan.

Ord som innebär att ett kön karaktäriseras med vissa egenskaper bör med rätta ses med kritiska ögon. Ofta används sådana ord på ett tämligen oreflekterat sätt och bidrar till att cementera föreställningar om kön.

Annons
Annons
Annons