Annons

Sofia Nyblom:Tystnaden gör det sköna ännu skönare

Utsikt över Capri från Villa San Michele.
Utsikt över Capri från Villa San Michele. Foto: Mel Longhurst/TT

Sagan om näktergalen och den sjuke kejsaren beskriver den moderna tidens dilemma. I veckans krönika reflekterar Sofia Nyblom över hur tystnaden väcker sinnet och förmågan att hantera stora utmaningar.

Under strecket
Publicerad

Villa San Michele

Foto: Peter Cottino/Villa San MicheleBild 1 av 10

Utsikt från Villa San Michele

Bild 2 av 10

Utsikt från Villa San Michele

Bild 3 av 10

Villa San Michele

Foto: Raffaele Lello MastroianBild 4 av 10

Axel Munthe 1933.

Foto: Pressens bildBild 5 av 10

Marie Samuelsson.

Foto: Oskar KullanderBild 6 av 10

Ferruccio Busoni.

Foto: TTBild 7 av 10

Claudio Monteverdi, 1567–1643.

Foto: Eileen Tweedy/REX/TTBild 8 av 10

Jean-Philippe Rameau, 1683–1764

Foto: TTBild 9 av 10

”Orfeus död” av Albrecht Dürer, 1471–1528.

Bild 10 av 10

Jag vaknar i gryningen av näktergalen och öppnar fönstret på vid gavel. Trots den tidiga timman blir jag klarvaken och börjar lyssna: upprepar sig fågelsången? Finns det något som antyder att näktergalen har en given repertoar av sånger som sjungs igenom, innan den kommer tillbaka dit där den började? Snart inser jag att det inte finns något mönster. Det är ett hemligt språk med oändliga variationer som byggs i ögonblicket av sångaren i mitt olivträd, i dialog med den sjungande partnern i grannens trädgård.

Näktergalskonserten är tyvärr ett exotiskt inslag i mitt storstadsliv, och just därför får den mig att vilja stanna upp och lyssna. Men det är något djupare som väcks. Osökt kommer jag att tänka på HC Andersens saga om näktergalen och den sjuke kejsaren, som fångar den moderna tidens dilemma. Kejsaren inser att fågelsången driver bort hans melankoli, och beställer en mekanisk näktergal för att vara säker på att fågeln inte ska flyga sin väg och beröva honom sången. Men han missar poängen: det är just den vilda fågeln och dess oförutsägbara musik som har en läkande effekt. Det går inte att bara trycka på ”play”.

Annons
Annons
Annons