Recension

Tystnader och tider. Samtal med historienTystnaden får upprättelse

LJUDLÖST. Påtvingad eller självvald, skräckfylld eller upphöjd – den historiska tystnaden låter sig svårligen fångas som ett enhetligt ämne. Ändå har Eva Österberg skrivit en givande och ofta gripande översikt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Historievetenskapen sysslar som vi vet främst med det artikulerade, vanligen i form av skriftliga källor. Men merparten av det förflutna är förstås inte satt på pränt. Ett brev eller en skrivelse från ett avlägset århundrade kan stiga fram som en ensam röst ur en massiv tystnad, en ocean av ansikten utan drag. Ändå är just dessa ensamma röster vår enda hjälp när vi ska försöka avlyssna det tysta – de enstaka rösterna och vår inlevelseförmåga.

Historikern Eva Österberg närmar sig detta väldiga ämne i en nyutkommen bok, ”Tystnader och tider. Samtal med historien”. Dels försöker Österberg att med stöd i olika dokument, från medeltiden till våra dagar, ge kontur åt människor som inte har lämnat efter sig några språkliga spår och som frivilligt eller på grund av påtryckningar levt i tystnad, dels diskuterar författaren själva ämnet tystnad; hur tystnaden har använts i maktmissbruk, som strategi eller flykt, hur den har uppfattats i olika epoker och sociala sammanhang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons