Annons

Thomas Gür:Tyst som i graven hos Moderaterna

I juni 2012 presenterar Miljöpartiets Åsa Romson och Maria Ferm tillsammans med alliansregeringens migrationsminister Tobias Billström och socialminister Göran Hägglund en fördjupad uppgörelse gällande sjukvård för papperslösa och en fördjupad migrationsöverenskommelse.
I juni 2012 presenterar Miljöpartiets Åsa Romson och Maria Ferm tillsammans med alliansregeringens migrationsminister Tobias Billström och socialminister Göran Hägglund en fördjupad uppgörelse gällande sjukvård för papperslösa och en fördjupad migrationsöverenskommelse. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Under strecket
Publicerad

För en kort tid sedan (26/10) skrev jag i min kolumn här på ledarsidan att Moderaterna, trots skärpningarna i migrationspolitiken, fortfarande inte ville avskaffa en lag som de själva initierade i regeringsställning sommaren 2013. Den lag som, i enlighet med överenskommelsen med Miljöpartiet i mars 2011, ger utlänningar som vistas olagligen i Sverige rätt till fri sjuk- och tandvård samt skolgång. Inte heller den senaste arbetsstämman i mitten av oktober ville avskaffa lagen.

Frågan om varför M väjer för att avskaffa denna lagstiftning får aldrig ett ordentligt svar. Jag har ställt frågan ett otal gånger i sociala medier utan att någon företrädare ens velat förklara, än mindre försvara sitt partis hållning.
Jag citerade emellertid partiets migrationspolitiska talesman Johan Forssell som medgav följande: ”Det är svårt att göra en annan bedömning än att drivkraften att stanna i Sverige utan tillstånd till det, ökar då det finns en rätt till skolgång för barn i familjen och hälso- och sjukvård för barn och vuxna (låt vara begränsad till ’vård som inte kan anstå’ i det senare fallet).”

Annons
Annons
Annons