Annons
X
Annons
X

Tyst minut för tsunamioffer i Japan

En tyst minut hölls över hela Japan på måndagen för att hedra de som omkom i den enorma flodvågen för en månad sedan.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Klockan 14.46 ljöd sirenerna i Kesennuma i norra Japan, en signal till de arbetare som ännu gräver i resterna av staden för att finna kropparna efter de runt 15 000 människor som fortfarande saknas. Männen tog av sig handskar, masker och hjälmar och stod tysta med böjda huvuden i regnet. Därefter plockade de upp sina verktyg och fortsatte leta.

På måndagen framträdde även premiärminister Naoto Kan i flera av världens ledande tidningar. Där tackade han det internationella samfundet för den hjälp Japan fått efter skalvet och tsunamin den 11 mars.

Efter katastrofen har 13 000 människor påträffats döda.

Annons
X

Japanska myndigheter satte på måndagen ned foten och meddelade att evakueringszonen runt kärnkraftverket Fukushima kommer att vidgas till områden bortom tvåmilsradien från kärnkraftverket, däribland byn Iitate, fyra mil bort, delar av staden Kawamata samt andra områden.

– Att sätta igång med evakueringen omedelbart är inte nödvändigt, sade regeringstalesmannen Yukio Edano enligt Reuters, men tillade att den nya evakueringsprocessen bör inledas inom en månad.

Tokyo/Kesennuma TT-Reuters-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X