Annons
Krönika

Anders Q Björkman:Tyst diplomati kan tysta oss för gott

Under strecket
Publicerad

Taxichaufförer av turkiskt ursprung fotograferar sig tillsammans med de prisade journalisterna Can Dündar och Erdem Gül under deras besök i Stockholm.

Foto: Anders Q Björkman Bild 1 av 3

De turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül fick en pratstund med Sveriges utrikesminister Margot Wallström i samband med att de var i Stockholm för att ta emot Anna Politkovskaja-priset.

Foto: Anders Q Björkman Bild 2 av 3

Hasan Ok, torghandlare på Hötorget, bjöd den turkiske chefredaktören Can Dündar på jordgubbar.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3

Vad är egentligen tyst diplomati? Utrikesminister Margot Wallström (S) blev nästan svaret skyldig när Publicistklubbens ordförande Björn Häger ställde frågan under måndagens debatt om yttrandefrihet i Kulturhuset. Utrikesministern, som i övrigt var tydlig i sitt försvar av yttrandefriheten, verkade lite tagen på sängen och hennes svar blev oväntat stapplande, särskilt med tanke på hur ofta svenska utrikesministrar genom historien har hänvisat till att de använt tyst diplomati. Hon svarade:

”Tyst diplomati är, antar jag... Jag vet inte riktigt vad det är, jag vet inte ens om det finns en definition på vad tyst diplomati är, men det är väl att inte i varje läge gå ut och säga att nu gör vi det här, eller nu skäller vi på den, eller nu attackerar vi den, eller nu hotar vi med det. Och att [inte] göra det publikt, därför att man kan förolämpa ett land och alltihop det där som så lätt kan ge diplomatiska konsekvenser.”

Annons
Annons
Annons