Annons
X
Annons
X

”Tyst diplomati innebär inte att man inte gör någonting”

”De här månaderna har varit väldigt, väldigt krävande”, säger etiopienambassadören Jens Odlander till SN – Södermanlands Nyheter – i en exklusiv intervju. Han vilade under helgen ut på släktgården i Sörmland, efter 14 månaders intensivt arbete för att få hem de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Sveriges ambassadör i Etiopien Jens Odlander var på plats vid rättegången i Etiopien.
Sveriges ambassadör i Etiopien Jens Odlander var på plats vid rättegången i Etiopien. Foto: SCANPIX

LÄS ÄVEN:
Bildt avslöjar den tysta diplomatin

Jens Odlander har hyllats som en hjälte efter att de fängslade journalisterna släppts fria. Vid presskonferensen i fredags sa de att de känt ett ”tusenprocentigt” stöd från Odlander och hans stab på den svenska ambassaden i Addis Abeba. När Jens Odlander i lördags besökte marknaden i Gnesta, som ligger i närheten av den gård som ägs av pappa Ingemar Odlander och hans fru Christina Jutterström, erbjöd han spontant Södermanlands Nyheters reporter en intervju.

– Jag tänkte att lokalpressen kanske uppskattar det.

Annons
X

Jens Odlander säger till SN att det varit väldigt krävande månader och att osäkerheten varit stor in i det sista – speciellt med tanke på att premiärministern Meles Zenawi avled i augusti och löftet om benådning då teoretiskt hängde i luften.

– Att då stå här, i Gnesta en solig dag och provsmaka ekologisk äppelmust, med ett slutfört och lyckat uppdrag känns helt fantastiskt, säger Jens Odlander till SN.

Att den tysta diplomatin och Carl Bildts insats redan kritiserats gör honom dock aningen störd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – I varje steg i den här processen har vi på ambassaden arbetat väldigt nära Johan och Martin, deras anhöriga och regeringen. Alla beslut som fattats har förankrats hos alla parter innan vi gått vidare. Skälet till att vi inte talat om allt för media har naturligtvis varit för att inte ytterligare förvärra situationen och reta upp Etiopiens regering. Det har varit nödvändigt för att lyckas med uppdraget, säger Jens Odlander och fortsätter:

  Självklart kommer det att finnas synpunkter på att de benådades, men jag tror inte det innebär några större risker för min del.
  Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien

  – Tyst diplomati innebär inte att man inte gör någonting. Tvärtom, Carl Bildts besök på flera afrikanska möten och inte minst premiärminister Meles begravning i början på september har spelat stor roll för utgången i det här fallet.

  På frågan om han känner sig orolig för att själv drabbas av konsekvenser när han återvänder till Etiopien – efter att Martin Schibbye och Johan Persson berättat hela sin historia om vad som verkligen hände när de greps och det avståndstagande de gjort från sina ursäkter i etiopisk teve – svarar han så här:

  – Den etiopiska regeringen känner naturligtvis till de uttalanden som gjordes i fredags. Självklart kommer det att finnas synpunkter på att de benådades, men jag tror inte det innebär några större risker för min del. Jag känner mig absolut inte rädd på något vis utan tycker mest det ska bli spännande att se vad etiopisk media skrivit om fallet, säger Jens Odlander till SN.

  SE ÄVEN:
  Intervju med Martin och Johan: ”Rutinerna var en nyckel”

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges ambassadör i Etiopien Jens Odlander var på plats vid rättegången i Etiopien.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X