Annons
X
Annons
X

Röda Korset: ”Otroligt olyckligt” flyktingförslag

Tysklands inrikesminister vill skicka tillbaka alla båtflyktingar till Nordafrika. Man har nu ett förslag som ska stoppa strömmen av hundratusentals migranter från Afrika till EU. Men Röda Korset varnar för följderna.

Flykten till Europa
Båtflyktingar utanför Libyens kust.
Båtflyktingar utanför Libyens kust. Foto: Santi Palacios/AP

Tyskland vill stoppa den stora migrationsvågen från Libyen mot Italien genom att skriva avtal med länder som Egypten och Tunisien. På så vis skulle asylprocessen hanteras från Libyens grannländer i Nordafrika, i stället för i Europa.

Bakgrunden är att det enbart i år har kommit 160 000 båtflyktingar, främst afrikaner som har det dysfunktionella Libyen som transitland, till Italien. I händerna på flyktingsmugglare har tusentals drunknat eller farit illa.

Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière förde i samband med ett ministermöte i Luxemburg i oktober fram att han personligen ser avtalet mellan EU och Turkiet från mars 2016 som en modell att bygga vidare på för avtal även med afrikanska länder.

Annons
X

Och nu avslöjar Welt am Sonntag att Tysklands inrikesdepartement har en färdig plan för hur EU ska få resorna från Libyen över Medelhavet att upphöra. Båtflyktingarna ska omedelbart föras tillbaka till länder i Nordafrika som EU kan teckna avtal med.

– Målet måste vara att ta bort grunden för flyktingsmugglarnas verksamhet så att migranterna inte lockas ta den livsfarliga sjövägen över Medelhavet, citeras en talesperson för inrikesminister Thomas de Maizière.

På ett liknande sätt som EU:s avtal med Turkiet nästan omedelbart tog bort incitamentet att fly sjövägen till Grekland, uppges det tyska förslaget kunna stoppa de farliga resorna från Libyen.

"Antalet flyktingar skulle falla snabbt efter några dagar", skriver Welt am Sonntag, som nämner att enbart i oktober kom 28 000 nya asylsökande till Italien, samtidigt som många drunknade.

De klart hårdare tongångarna kring migration hörs på många håll i EU efter fjolårets okontrollerade flyktingströmmar. Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière, som tillhör det konservativa kristdemokratiska CDU, sa enligt belgiska medier redan för några veckor sedan att "de som räddas på Medelhavet bör återföras till säkra center i Nordafrika".

Syftet skulle även vara att hålla ekonomiska flyktingar utanför EU, medan de med asylskäl skulle fördelas jämnt mellan EU-länderna genom "generös kvotering".

Men vid Röda Korset i Sverige befarar man att de nya propåerna i tunga EU-länder är ett sätt att lägga hinder för asylsökande redan innan de kommit till Europa.

– Det börjar bli en trend att försöka utlokalisera asylprocesserna till tredje land. Syftet verkar vara att stoppa migranter och flyktingar. Det är otroligt olyckligt när man försöker få människor att inte ens ta sig till Europa, något som också EU-kommissionens förslag om obligatoriska listor på så kallat säkra länder är ett tecken på, säger juristen Alexandra Segenstedt, sakkunnig på migration vid Röda Korset.

Det tyska förslaget – som inte är förankrat på EU-nivå – möter kritik från oppositionspartier i Tyskland. Enligt miljöpartiet Die Grüne behöver många länder göra gemensam sak för att lösa grundproblemen bakom migrationen i stället för att stänga Europas gränser ännu hårdare. Och tyska Linkspartei kallar förslaget en "humanitär skandal" som gör asylprocessen rättsosäker.

Tyska Die Welt publicerar nu också en mycket frän debatt om att migrationsvågen från Afrika mot EU kan växa sig ohanterligt stor.

Annons

Båtflyktingar utanför Libyens kust.

Foto: Santi Palacios/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X