Barbro Eberan:Tysklands skuldfråga fortfarande infekterad

Vem som bar skulden till första världskriget diskuteras i Christopher Clarks bok ”The sleepwalkers”. Reaktionerna i Tyskland visar att frågan fortfarande är högst levande, 100 år efter krigsutbrottet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vilhelm II inspekterar trupper i Galizien.

Foto: FOTO: DPA/CORBIS
Annons

Vem bar skulden till första världskrigets utbrott för 100 år sedan? Den frågan har varit ett infekterat ämne i Tyskland i snart ett sekel, och nu har en känsloladdad debatt flammat upp igen. Den utlöstes i höstas när boken ”The sleepwalkers” (London 2012) av den australisk-engelske historikern Christopher Clark kom ut i tysk översättning. Där hävdar Clark att de europeiska länderna likt sömngångare marscherat in i katastrofen 1914 utan att egentligen vara medvetna om vad de gjorde: att de snubblade in i ett krig som de egentligen inte önskade men heller inte aktivt sökte förhindra. Han skildrar den naivitet som härskade i Europa, där inget större krig hade förts under nästan ett halvsekel och ingen därför visste vad ett krig med modern vapenteknik verkligen innebar. Många hälsade kriget med jubel som reningsbad. Alla var lättsinniga och utgick ifrån att kriget snabbt skulle vara avslutat.

Clark, som har en professur i modern europeisk historia i Cambridge, framhåller att han som australier ser det som sin uppgift att demontera europeiska myter. Dit räknar han den negativa bilden av Preussen som en rent militaristisk stat – han har skrivit en rad internationellt uppmärksammade böcker om Preussens historia – och även föreställningen att det tysk-preussiska kejsarriket bar hela skulden för första världskrigets utbrott.

Annons
Annons
Annons