Annons
X
Annons
X

”Tysklands reaktion är förvånande”

Tysklands nya restriktioner för så kallad naken blankning väcker frågor. Det konstaterar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, som förvånas över att förbudet kommer plötsligt.

Istället för att lugna marknaden så fick det plötsligt införda blankningsförbudet motsatt effekt. Beskedet skapade oro och svajande börser. Spekulationer om situationen i Europa är värre än vad man tidigare trott kom igång.

– Det är förvånande att det bara är ett land som inför detta. Och genom att man namngivit tio bankaktier som man inte får spekulera har man fått marknaden att fråga sig om just dessa har några särskilda riskfyllda exponeringar, säger Robert Bergqvist.

Han hoppas att många av de frågor som regeländringen har skapat kan reda ut sig under dagen.

Annons
X

– I morse var det omöjligt att få reda på något. Pressmeddelandet om reglerna från tyska motsvarigheten till Finansinspektionen fanns till exempel bara att läsa på tyska, och inte engelska, säger han.

Den nya regleringen ska gälla tillfälligt, ungefär ett år framåt och innebär att en investerare måste äga den tillgång som blankningen gäller. Den tyska myndigheten vill begränsa spekulation på den så kallade CDS-marknaden.

Generellt anser Robert Bergqvist att vissa regleringar är av godo för att skapa stabilitet. Han menar att det är svårt för finansiella institut att stoppa en utvecklingen som inte är av godo.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En del finansiella instrument förvärrar situationen som vi har i Europa. Men man måste väga det emot att instrumenten också skapar effektivitet i marknaden. Man bör gå igenom vilka som är bra för att sprida risker och är stabila och vilka som är avarterna, säger Robert Bergqvist.

  ”Nakenchocken”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X