X
Annons
X

Tysklands dilemma

För stort, för mäktigt och för arrogant. I eurokrisen växer rädslan för tysk dominans – men också för att Tyskland ska gå egna vägar i Europa och bli ännu mäktigare. En rädsla som i sin tur oroar tyskarna, som fortfarande är besatta av hur de uppfattas i omvärlden. Tyskland står inför ett nationellt dilemma: de vet att de måste göra allt för att rädda euron, men vågar samtidigt inte peka finger åt krisländerna.

Det finns två åsikter som kommer att gå som en röd tråd i det här reportaget. Den första är att ”krisländerna måste gå igenom samma stålbad som vi har gjort”. Den andra lyder något i stil med: ”vi ger inga order, vi kan bara ge råd”. Ståndpunkter som kommer få sin förklaring.

Men vi börjar historien i västra Tyskland. Hos ett av de familjeföretag som är ryggraden i den tyska ekonomin.

Det familjeägda företaget Reifenhäuser i Troisdorf tillverkar plastfoliemaskiner. Här är en av monteringshallarna. Av tillverkningen går 90 procent på export.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 3

Efter andra världskriget hakade Reifenhäuser på det som skulle bli en snabbväxande sektor – tillverkningsmaskiner för plastindustrin. Vd Ulrich Reifenhäuser visar en ny så kallad extruder där återvunnen plast görs till pulver som sedan blir till folie. Företaget har idag 1200 anställda.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3

Idag ett jättelikt industriområde – för hundra år sedan låg här en liten smedja som startades av Ulrichs Reifenhäuser farfarsfar.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X