Annons

Tysklands brexit-plan: sätta hårt mot hårt

Tyska Handelsblatt avslöjar i dag ett åtta sidor långt och hittills hemligt dokument om hur Tyskland och EU ska hantera brexit.

Under strecket
Robert Triches / Omni, Rasmus Lundgren
Publicerad

Angela Merkel och Wolfgang Schäuble.

Foto: Soeren Stache/AP Bild 1 av 1

Angela Merkel och Wolfgang Schäuble.

Foto: Soeren Stache/AP Bild 1 av 1
Angela Merkel och Wolfgang Schäuble.
Angela Merkel och Wolfgang Schäuble. Foto: Soeren Stache/AP

Dokumentet är förberett under överinseende av den tyske finansministern Wolfgang Schäuble, redan innan folkomröstningen den 23:e juni. Enligt Handelsblatt understryks i dokumentet att Storbritannien inte ska tillåtas ”plocka russinen ur kakan” och automatiskt tillåtas tillgång till EU:s inre marknad. Syftet är framförallt att avskräcka andra länder – Frankrike, Nederländerna, Österrike, Finland och Ungern nämns – från att gå samma väg som Storbritannien.

”Omfattningen av ’imitationseffekterna’ beror framförallt på hur man hanterar britterna” står det i dokumentet, uppger Handelsblatt.

Redan före torsdagens folkomröstning pratade Wolfgang Schäuble om att priset för en brexit bör bli högt för Storbritannien. ”In is in, out is out” sa han och som en varning till britterna om de skulle rösta för att lämna. Varningen riktades också till andra länder där en skilsmässa med EU är en aktuell fråga.

Annons
Annons

Andra frågor som dokumentet uppges ta upp är ett brittiskt utträde ur den europeiska investeringsbanken, EIB, och hur man ska hantera det planerade brittiska EU-ordförandeskapet nästa år.

Storbritannien, som på torsdagen oväntat röstade för att lämna EU, kan få ett så kallt associerat medlemsskap, enligt dokumentet som Handelsblatt tagit del av.

På fredagen möttes flera EU-ledare för att ge ett gemensamt uttalande efter brexitomröstningen. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-parlamentets talman Martin Schulz och Nederländernas premiärminister Mark Rutte skrev bland annat i uttalandet att Storbritannien bör lämna EU "så fort som möjligt, hur smärtsam processen än blir". De klargjorde också att det inte är aktuellt med några omförhandlingar.

I dag möttes även Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier med utrikesministrarna från EU:s övriga ursprungsländer – Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg – för ett krismöte i Berlin. Ministrarna är överens om att Storbritannien bör aktivera utträdesklausulen omgående efter omröstningen i stället för att fortgå i ”limbo”, rapporterar AFP.

Nyhetsbyrån skriver också att Frankrike vill se en ny brittisk premiärminister redan de närmaste dagarna.

Storbritannien kan erbjudas ett ”associerat medlemskap” (tyska)handelsblatt.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons