Annons
X
Annons
X

Tyskland svänger oväntat i flyktingfrågan

Tyskland kommer snart att införa begränsningar för flyktingar, sade landets president Joachim Gauck vid höjdarmötet i Davos på onsdagen. Den oväntade nyheten visar att även Tyskland håller på att göra en omsvängning i flyktingpolitiken. "Tragiskt men nödvändigt", menar den tyske presidenten.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
Flyktingar vid den tyska gränsen mot Österrrike i oktober.
Flyktingar vid den tyska gränsen mot Österrrike i oktober. Foto: Sebastian Kahnert/AP

**DAVOS **Medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställde in resan till Davosmötet på grund av Kölnskandalen, kom landets president till alporten där flyktingkrisen och migrationsströmmarna är en huvudfråga. Många höjde på ögonbrynen när han meddelade att även det pressade Tyskland nu svänger i flyktingpolitiken.

Det är "extremt troligt" att tyska regeringen snart kommer att vidta åtgärder för att begränsa antalet flyktingar som kommer in i landet, sade han vid mötet. Han gick inte in på vilka åtgärder, och betonade samtidigt att Tyskland har ett "humanitärt ansvar" att ta in flyende.

– Men en sådan begränsning är moraliskt och politiskt nödvändigt för att bevara landets förmåga att fortsätta fungera, sade Gauck.

Annons
X

Migration är bara politiskt möjligt om invånarna är beredda att acceptera det.

**Efterspelet till sexövergreppen i Köln **och andra tyska städer har visat att fundamentala värden som tolerans, respekt och jämställdhet håller på att urholkas, menar presidenten.

– Migration är bara politiskt möjligt om invånarna är beredda att acceptera det, sade han.

Om inte politiska centerkrafter är redo att tala om begränsningar kommer "främlingsfientliga och högerpopulistiska till sist sätta gränserna", tillade han.

Den tyske presidenten Joachim Gauck talade i Davos. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Gauck menar att migrationskrisen är det "hittills största hotet" för EU. Han betonar att fler europeiska länder måste göra mer för att stötta flyktingar i Syriens och Iraks grannländer. Han uppmanar länder att fundera på nya innovativa lösningar, exempelvis tullfria zoner i Jordanien där flyktingar och jordanier ska arbeta sida vid sida för att exportera varor och tjänster till Europa.

Gauck talade också om bättre skydd av Europas yttre gränser, med väl definierade inträdesportar för flyende. Det för tankarna till "hotspots" i EU som FN:s flyktingkommissarie har talat sig varm för, och som ännu inte blivit verklighet. Där ingår också ett löfte från Turkiet att sätta upp fem flyktingläger på turkisk mark som skulle fungera som inkörsportar till EU. Men även här har inget konkret skett från Turkiets sida, trots att EU lovat tre miljarder euro och andra förmåner i utbyte.

– Fri rörlighet inom Schengen är bara möjligt om säkerheten är garanterad vid de yttre gränserna. Annars kommer nationella gränser åter att bli viktiga, varnade den tyske presidenten.

Han uppmanade europeiska länder att stå emot nationella lösningar under det hårda flyktingtrycket. Här kunde ett budskap till Sverige och Danmark skönjas efter ländernas helomvändningar när det gäller flyktingmottagning. I stället bör fler länder visa solidaritet med Tyskland och dela på flyktingbördan, menar Gauck. Tyskland har tagit emot en miljon flyktingar.

**Gauck riktade också **svidande kritik mot åtgärder som vissa Centraleuropeiska länder vidtagit för att stoppa flyktingar från att komma. Spetsen var här främst riktad mot Ungern men även Kroatien och Polen.

– Jag har svårt att förstå hur länder, vars invånare en gång upplevt solidaritet som offer för politisk förföljelse, nu förnekar solidaritet med dem som flyr förföljelse, sade Gauck med skärpa i rösten.

Annons

Flyktingar vid den tyska gränsen mot Österrrike i oktober.

Foto: Sebastian Kahnert/AP Bild 1 av 2

Den tyske presidenten Joachim Gauck talade i Davos.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X