Analys

Per Lindvall:Tyskland som eurokrisens moder

Per Lindvall

Tyskland har haft en avgörande del i uppbyggandet av de obalanser inom eurozonen som är huvudorsaken till den rådande eurokrisen. Man kan se Tyskland som eurokrisens moder och möjligen även dess förlösare om landets ledning inser sitt ansvar och ger upp sin besparingsfokuserade dödgrävarposition.

Under strecket
Publicerad
Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland.

Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland.

Annons

I slutet av veckan är det dags för ännu ett ödesdigert EU-toppmöte. Den fortsatt eskalerande krisen inom eurozonen, där spanska och även italienska statslåneräntor svajar på ohälsosamt höga nivåer vilket i kombination med att de ekonomiska indikatorerna blinkar allt rödare, gör att kraven på drastiska och långsiktigt verkningsfulla åtgärder har blivit allt större. Halveringstiden för de genomförda halvhjärtade halvmesyrerna har blivit allt kortare.

Det är framför allt Tyskland som behöver inse att de har haft en mycket stor del i uppbyggandet av de obalanser, vad gäller konkurrenskraft och ländernas bytesbalanspositioner, (vilka i sin tur har byggt upp de nu krisande ländernas privata och offentliga skuldberg), som är grundorsaken till den kris och de spänningar som nu hotar att få eurozonen att spricka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons