Tyskland söker sina hjältar

Under strecket
Publicerad
Annons

BONN Oliver Kahn må vara världens bästa målvakt, Ludwig van Beethoven ett musikaliskt geni, Helmut Kohl den tyska återföreningens fader och Thomas Mann en litteraturens gigant. Ändå platsar ingen av dem på tyskarnas tio-i-topp lista som röstas fram av hundratusentals tv-tittare.
I ”tysktoppen” som sänds av tv-kanalen ZDF i samarbete med tidningen Bild-Zeitung hamnar dessa förgrundsgestalter snöpligt nog bara på plats 10-100. Över fem miljoner tyskar, drygt 20 procent av tv-publiken, såg programmet som hade premiär i förra veckan och som slutar den 28 november med valet av tidernas största tysk.
Fram till dess hålls regelbundna kvalifikationsrundor där så kallade faddrar argumenterar för sina idoler och publiken sedan avger sin röst. I tisdags möttes Goethe och Einstein. I går kväll utkämpade Preussens rikskansler Otto von Bismarck en duell med Karl Marx. Den senare representerades av Gregor Gysi, före detta chef för det reformerade kommunistpartiet från östra Tyskland och en av landets mest bitska och
kvicktänkta politiker.

För miljontals tyskar som efter kriget växt upp med djup skepsis gentemot allt vad patriotism heter är det en ovan, möjligen också befriande erfarenhet att få välja och vraka mellan förebilder och hjältar som alla är av tysk nationalitet.

Annons
Annons
Annons