Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Prins Oscar

Tyskland: Prins Daniel modern som klippte strängen

Sveriges nya prins är en nyhet runt om i världen. En tysk tidning kallar prins Daniel för en modern pappa. I Sverige blev medierna tagna på sängen med felaktigheter och lustiga formuleringar till följd.

Foto: Skärmdump Bild 1 av 2

BT

Foto: Skärmdump Bild 2 av 2

Bild 1 av 8

Foto: Skärmdump

Traditionellt namn enligt danska BT

BT Foto: Skärmdump

Danska BT skriver om kunglig babylycka i Sverige och berättar att den nya prinsen ska heta Oscar Carl Olof och konstaterar att det svenska kungahuset därmed väljer ett traditionellt namn till skillnad från prinsessan Estelle.

Scrolla gärna vidare för att läsa om fler omvärldsreaktioner.

Annons
X
Annons
X

BerlinerZeitung

Foto: Skärmdump Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Berlin-tidning om svenskt jubel

BerlinerZeitung

BerlinerZeitung Foto: Skärmdump

”Svenskt jubel” utropar Berliner Zeitung och skriver att den stolta pappan, prins Daniel, mötte pressen under onsdagen för att berätta om vilket kön den nya kungligheten har.

Annons
X
Annons
X

Die Welt

Foto: Skärmdump Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Modern pappa enligt tyska Die Welt

Die Welt

Die Welt Foto: Skärmdump

”Det svenska kungahuset får en ny prins” är rubriken hos tyska Die Welt. I artikeln konstateras att man inte i förväg visste om barnets kön, och att prins Daniel är en modern pappa som var med under förlossningen och att han klippte navelsträngen.

Annons
X
Annons
X

Nederländska Telegraaph

Foto: Skärmdump Bild 1 av 1

Bild 4 av 8

Holländska Telegraaf om Victorias nedkomst

Nederländska Telegraaph

Nederländska Telegraaph Foto: Skärmdump

Den nederländska dagstidningen Telegraaf rapporterar kort att den svenska kronprinsessan på onsdagen födde sitt andra barn och redogör för både vikt och längd.

Annons
X
Annons
X

CNN

Foto: Skärmdump Bild 1 av 1

Bild 5 av 8

CNN om kronprinsessans pojke

CNN

CNN Foto: Skärmdump

Med en bild på Victoria från Nobelfesten 2014 berättar CNN att den svenska kronprinsessan fått en pojke och har uppgifter från riksmarsalken Svante Lindqvist om längd och vikt på pojken.

Annons
X
Annons
X

SvD

Foto: Skärmdump Bild 1 av 3

DN

Foto: Skärmdump Bild 2 av 3

Aftonbladet

Foto: Skärmdump Bild 3 av 3

Bild 6 av 8

Snabba ryck för pressen

SvD

SvD Foto: Skärmdump

Pressmeddelandet från hovet att prins Daniel skulle möta pressen på Karolinska sjukhuset kom lite som en överraskning för svenska medier, även om man sagt att barnet skulle komma i mars. När Estelle föddes ryktades det däremot innan hovet bekräftade något att Victoria och Daniel åkt till sjukhuset.

DN Foto: Skärmdump

Och när det går snabbt kan det lätt bli fel: DN.se rapporterade på torsdagskvällen felaktigt att Victoria fött en andra dotter och och SvD.se hade en formulering om att Victoria fött ett barnbarn. Båda rubrikerna rättades dock snabbt, men skärmdumpar med ironiska kommentarer spreds flitigt i sociala medier.

Aftonbladet Foto: Skärmdump

Aftonbladet tycktes ha lyckats med det omöjliga – att få ett citat från prinsen innan han ens blivit ett dygn gammal.

"Alla är givetvis jätteglada. Vi är otroligt glada och tacksamma över att allt har fått bra, sa han" skriver Aftonbladet i texten som sedan korrigerades.

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 8

Upprört efter polisens tweet

Enligt Expressen har en tweet av polisen på Södermalm i Stockholm fått ta emot en hel del kritik.

I inlägget, som de senare tog bort, skrev YB Södermalm: ”Ett kungligt barn är fött. En kommendering rörande ett kungligt dop är fött. Grattis Victoria och Daniel. Beklagar Polismyndigheten.”

Många tyckte att den var smaklöst och polisen försökte förklara att den var skriven med humor och att det handlade om att födseln skulle innebära extratimmar för polisen, enligt Expressen.

På torsdagsmorgonen bad polisen sedan om ursäkt.

Annons
X
Annons
X

Bild 8 av 8

Frågor efter pressträffen

När Estelle föddes var Daniels uttryck om att hans känslor var "All over the place” det som det pratades om.

I går kväll var det många som reagerade på att ett par röster ropade "JA!” när prins Daniel berättade att det var en pojke som hade fötts. SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl undrade i en tweet vilken journalist som frågade om prinsen tyckte att det var jobbigt under förlossningen.

Annons
Annons
X
Annons
X