Annons
X
Annons
X

Fick Zuckerberg att agera – rasism tas bort från Facebook

Det krävdes ett möte med Angela Merkel för att Mark Zuckerberg skulle gå med på att ändra Facebooks inställning till hatkommentarer. Nu anställer Facebook 200 medarbetare i Tyskland som ska rensa nätverket från hot och rasistiska inlägg.

Hatet på Facebook
Angela Merkel fick Mark Zuckerberg att reagera.

Angela Merkel fick Mark Zuckerberg att reagera. Foto: AP

BONN I fredags var Facebookgrundaren Mark Zuckerberg i Berlin för att ta emot ett pris men också för att delta i en frågestund. Tillfrågad om hatkommentarer på Facebook svarade han:

– Vi har hört budskapet högt och tydligt och vi har åtagit oss att bli bättre. På Facebook finns det ingen plats för sådant.

Zuckerberg medgav att Facebook "hittills inte har gjort ett tillräckligt bra arbete” men hänvisade till en grupp på 200 medarbetare som nu sätts samman för att ta bort rasistiska och hotfulla kommentarer.

Annons
X

I Tyskland har Facebook 24 miljoner dagliga användare. Dessutom ett växande antal främlingsfientliga yttranden i spåren av flyktingkrisen med över en 1,1 miljoner migranter som 2015 kom till Tyskland.

Redan i oktober polisanmäldes fyra höga chefer vid tyska Facebook för medverkan till hets mot folkgrupp i 300 fall. Förundersökningen mot tre av dem har lagts ner. Men fortfarande pågår utredningen mot Martin Ott som är chef för den nord- och centraleuropeiska marknaden.

Även Mark Zuckerberg personligen har polisanmälts av advokaterna Chan-Jo Jun och Christian Solmecke som hävdar att Facebook bagatelliserar allt från upprop till våld, hets mot folkgrupp och förtal.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I september förra året tog Angela Merkel upp frågan med Mark Zuckerberg i samband med ett FN-toppmöte i New York. Medan de tog plats i salen gick Merkel rakt på sak och klagade över bristande kontroll på nätverket.

  – Ja, vi måste göra något åt saken, kunde man höra Zuckerberg säga på FN-sajten som liveströmmade debatten.

  Merkel insisterade.

  – Jobbar ni på detta? frågade hon.

  – Yeah, svarade Facebookchefen.

  Sedan dess har tyska regeringspolitiker dragit upp tempot. Justitieminister Heiko Maas har träffat Facebookrepresentanter och har satt upp en ”task-force” med uppdrag att granska de sociala medierna.

  Målsättningen är dels att identifiera och ta bort hatkommentarer, dels att leda dessa vidare till åklagare.

  Oklart är i vilken mån kontrollen kolliderar med Facebooks egna användarriktlinjer som enligt kritiker censurerar nakna bröst men är alldeles för tolerant mot hetspropaganda.

  När radiostationen NDR, en del av Tysklands public service, i slutet av januari anmälde flera nazistiska kommentarer till Facebooks tyska medarbetare hände inte mycket. Bara två av 20 inlägg togs bort. Facebookgruppen Sieg Heil fick vara kvar, precis som flitigt förekommande Förintelseförnekelser som i Tyskland är straffbara handlingar.

  Däremot reagerar allt fler tyska arbetsgivare när det blir känt att anställda publicerar rasistiska yttranden i de sociala nätverken.

  Kommentaren ”Vi sörjer inte, vi jublar” i samband med bilden på den drunknade 3-åriga Aylan Kurdi som spolades iland på en strand i Turkiet ledde till omedelbar uppsägning och polisanmälan på ett företag.

  Annons

  Angela Merkel fick Mark Zuckerberg att reagera.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X