Annons
X
Annons
X

Tyskland och Sverige i EU:s skottglugg

Sedan veckor haglar det kritik mot exportbjässen Tyskland. Nu inleder EU-kommissionen en granskning av Tyskland och dess höga bytesbalansöverskott. Även Sverige är i skottgluggen – där är det hushållens skuldsättning som oroar.

EU-kommissionen.
EU-kommissionen. Foto: TT

EU-kommissionen slår nu första gången till mot Tyskland och drar igång en så kallad fördjupad granskning som i slutändan kan leda till att EU:s största ekonomi får i uppdrag att minska sina överskott. I värsta fall hotar straff motsvarande 0,1 procent av BNP, motsvarande cirka 2,6 miljarder euro.

– Frågan är huruvida det höga överskottet påverkar hela Europa, förklarade i går EU-kommissionens president José Manuel Barroso.

– Det handlar inte om att ifrågasätta Tysklands konkurrenskraft. Men vi måste undersöka saken, sade han och tillfogade att ”det handlar inte om att kommissionen försöker sköta medlemsländernas ekonomier. Det som är bra för medlemsländerna är bra för hela EU.”

Annons
X

Beskedet från Bryssel kommer efter hård kritik från USA och från Internationella Valutafonden IMF. Amerikanska finansdepartementet fastslog i en rapport nyligen att Tysklands svaga tillväxt på hemmamarknaden och starka export bromsar anpassningen i andra EU-länder medan IMF:s chefsekonom Olivier Blanchard efterlyste mer investeringar och högre import.

Reaktionerna i Tyskland har varit irriterade.

– Dumheter, vi har ett överskott för att vi är starka, fräste häromdagen Anton Börner, chef för det inflytelserika industriförbundet handel och tjänster BGA.

Proceduren som Bryssel genomför årligen siktar mot att upptäcka makroekonomiska obalanser på ett tidigt stadium. Till de 13 länder som för närvarande granskas av kommissionen hör Sverige. I april i år identifierade kommissionen en rad obalanser, bland dem sjunkande exportmarknadsandelar, hög skuldsättning i hushållen och i näringslivet, en fastighetsbeskattning som uppmuntrar till skulder samt låg amorteringstakt på bostadslån.

Trots förbättring på flera områden fortsätter övervakningen av de svenska obalanserna, inte minst som kommissionen räknar med fortsatt växande skuldsättning och stigande priser på fastighetsmarknaden.

Bakgrunden till den tyska övervakningen är att bytesbalansöverskottet har legat på 6 procent eller mer sedan 2007. I förra veckan redovisades ett rekordhögt exportöverskott på 20, 4 miljarder euro för september när utförseln ökade med 3,6 procent och importen minskade med 0,3 procent. För EU-kommissionen ligger gränsen för överskottet på 6 procent under tre år i följd.

Annons
Annons
X

EU-kommissionen.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X