Annons

Tyskland kräver kvinnliga ledare i börsbolag

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och kvinnominister Franziska Giffey presenterar regeringens jämställdhetsstrategi i juli 2020. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och kvinnominister Franziska Giffey presenterar regeringens jämställdhetsstrategi i juli 2020. Arkivbild. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tyska regeringen har enats om ett lagförslag om kvotering av kvinnor till ledningsgrupperna i de största börsbolagen, enligt tyska medier.

Under strecket
Pontus Ahlkvist / TT
Publicerad

Börsnoterade storföretag vars ledningsgrupp omfattar tre eller fler personer måste enligt förslaget se till att minst en av dem är en kvinna. Detta under förutsättning att bolaget har så kallat likvärdigt medbestämmande (lika många representanter för arbetstagarsidan som aktieägarna), vilket är fallet med de flesta verksamheter med fler än 2 000 anställda.

Lagen sänder en "väldigt stark signal", enligt justitieminister Christine Lambrecht, som företräder Socialdemokraterna (SPD) i den breda regeringskoalitionen med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokraterna (CDU).

Annons
Annons
Annons