Tyskland hotas av storkonflikt

Under strecket
Publicerad
Annons

– Arbetsgivarna har tagit ut kursen mot en konflikt och den ska de få, sade Frank Bsirske, ordförande i världens största fackförbund Verdi efter 15 timmars förhandlingar.
Det bud de offentliga arbetsgivarna i stat, delstater och kommuner under ledning av inrikesminister Otto Schily presenterade strax innan förhandlingarna strandade betecknade facket som en provokation.

Verdis stora förhandlingsdelegation väntades senare på torsdagen fatta beslut om att kalla på medlare. En sådan finns redan i kulisserna och kan börja arbeta direkt efter julhelgen. Under medlingen råder fredsplikt, vilket gör att den senaste veckans punktstrejker avbryts.
Inrikesminister Schily däremot uppmanade facket att fortsätta förhandla och anklagade Verdiförhandlarna för att inte vilja kompromissa. Men också han sade att arbetsgivarna gärna ställer upp på medling.
Facket kräver minst tre procents lönehöjningar, ungefär lika mycket som avtalen tidigare i år gav de privatanställda. Arbetsgivarnas utgångsbud var ett nollavtal,
eftersom alla offentliga budgetar har stora underskott och skulderna stiger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons