X
Annons
X

Husen på Östermalm döljer fantastiskt arkitektpussel

"Märkligt att vara på en innergård och sitta fyra våningar upp", säger Clea Hovstadius, en av de boende i husen på Nybrogatan ner mot Valhallavägen. Tyskbagarberget som försvann på 1800-talet är bevarat både på innergården och inne i husen.

Målning från 1850 som visar det som nu är Nybrogatan i riktning mot Kammeckerska kvarnen på Tyskbagarbergen. Målning av okänd konstnär. Tyskbagarbergen syns fortfarande inne i husen på Nybrogatan, där Boris Blomster och Karin Schluter bor.
Målning från 1850 som visar det som nu är Nybrogatan i riktning mot Kammeckerska kvarnen på Tyskbagarbergen. Målning av okänd konstnär. Tyskbagarbergen syns fortfarande inne i husen på Nybrogatan, där Boris Blomster och Karin Schluter bor. Foto: Johan Lindberg och Okänd

Det är inte alla stockholmare som vet var Tyskbagarbergen låg. Och det är ännu färre som vet att berggrunden fortfarande syns på Nybrogatans innergårdar. Berget fortsätter även in i husen, och när jag stilla stryker med handen på det lite skrovliga stenpartiet inne i ett av husen på Nybrogatan är det frestande att drömma sig tillbaka.

Målning från 1850 som visar det som nu är Nybrogatan i riktning mot Kammeckerska kvarnen på Tyskbagarbergen. Målning av okänd konstnär. Tyskbagarbergen syns fortfarande inne i husen på Nybrogatan, där Boris Blomster och Karin Schluter bor.

Foto: Johan Lindberg och Okänd Bild 1 av 11

Boris Blomster och Clea Hovstadius på altan högt över markytan på innergården på Nybrogatan. ”Alla som kommer hit första gången kliar sig i huvudet... Jag älskar det här huset”, säger Clea Hovstadius och skrattar.

Foto: Johan Lindberg Bild 2 av 11

Karta: Thomas Molén

Bild 3 av 11

Tyskbagarberget bevarat på innergården. Clea Hovstadius och Boris Blomster gillar huset och dess speciella historia.

Foto: Johan Lindberg Bild 4 av 11

Nivåskillnad på innergården.

Foto: Johan Lindberg Bild 5 av 11

Tyskbagarberget kantar vägen till tvättstugan i huset på Nybrogatan. På 1600-talet ståtade en kvarn på berget. På 1800-talet vistades fattiga varvsarbetare och kogubbar här.

Foto: Okänd och Johan Lindberg Bild 6 av 11

Nybrogatan i riktning mot Valhallavägen 1890. Tyskbagarbergen har besegrats, och i fonden syns Svea artilleriregementes kasern på Valhallavägen.

Foto: Stadsmuseet Bild 7 av 11

Boris Blomster, Karin Schluter och Clea Hovstadius på Nybrogatan. Svea artilleriregementes kasern finns som synes kvar än i dag. Jämför gärna med bilden ovan – tänk att det är samma plats!

Foto: Johan Lindberg Bild 8 av 11

Så här såg Nybrogatan 81–87 ut 1961.

Foto: Stadsmuseet Bild 9 av 11

Jarl och Kerstin Häggblom år 1968 i lägenheten där deras döttrar Lena och Karin växte upp. Kerstin bor fortfarande kvar.

Foto: Privat Bild 10 av 11
Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X