Annons

Merkel håller dörren öppen för motvilligt SPD

Yves Kollin tycker att det var väntat att AFD skulle bli stora, men att det ändå är svårt att smälta att partiet nu är det tredje största i Tyskland.
Yves Kollin tycker att det var väntat att AFD skulle bli stora, men att det ändå är svårt att smälta att partiet nu är det tredje största i Tyskland. Foto: Pontus Ahlkvist/TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hoppas kunna hålla regeringssamtal även med Socialdemokraterna (SPD), som sagt sig vilja gå i opposition.

Samtidigt lovar hon att främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) inte kommer att få något inflytande.

TT-Reuters
Publicerad
Efter reklamen visas:
AfD-protester

Det var en långt ifrån segerrusig Merkel som framträdde inför medierna under måndagseftermiddagen. Hon klargjorde att hon ämnar sitta kvar på sin post under hela den kommande mandatperioden, efter att hennes CDU backat i valet men fortfarande är ohotat som landets största parti.

En av högerpopulistiska AFD:s partiledare, Frauke Petry, reste sig upp och lämnade en pressträff efter att ha meddelat att hon inte kommer vara med i AFD:s partigrupp i förbundsdagen.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT Bild 1 av 3

SPD:s partiledare Martin Schulz lovar att "försvara demokratin mot dem som ifrågasätter och attackerar den", men utesluter en fortsatt koalition med CDU.

Foto: Michael Probst/AP/TT Bild 2 av 3

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sitter kvar, men har tappat väljare, bland annat till högerpopulistiska AFD.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons