Tyska pärlor i Berlin

Under strecket
Publicerad
Annons

Franska hoppet Patrice Chereaus ”Son frère” behandlar förlorad och återfunnen broderskärlek i ypperlig och välspelad form. Tyske Hans-Christian Schmids ”Lichter” tar oss till polsk-tyska gränsen runt floden Oder, där intensiv flyktingsmuggling tillhör vardagen (inte mindre än tre filmer har detta tema i år) och olika människors öde påverkas av situationen.
Det välskrivna manuset växlar mellan tragiskt, absurt och varmt - episoden där Kieslowski-skådespelaren Zbigniew Zamachowskis taxichaufför försöker smuggla över en familj för att kunna betala sin dotters konfirmationsklänning är bara en av höjdpunkterna.
En riktig liten pärla är Wolfgang Beckers ”Good Bye, Lenin!” där Alex och hans syster växer upp i DDR under 70- och 80-talen tillsammans med modern, plikttrogen partimedlem alltsedan fadern hoppade av då barnen var små.
Hösten 1989 får hon en plötslig hjärtattack, ligger i koma i åtta månader och vaknar ovetandes upp i ett annorlunda Berlin. På läkarens order om att hålla den nu sängbundna modern
borta från den minsta lilla chock, iscensätter den tillgivne och uppfinningsrike Alex det Östberlin som modern känner och älskar, ända ner till den rätta burken med smörgåspålägg av märket Spreewald-Gurken. Efter murens fall byts alla undermåliga östprodukter snabbt ut mot klatschiga västmärken och Alex får snart problem, inte minst när en enorm Coca Cola-skylt hängs upp utanför moderns sovrum

Becker ser bitterljuvt tillbaka på en tid som kanske inte var så bra som den som kom efter - men som i sin tur kanske inte var så bra som man hade hoppats på. Komplett med sjungande pionjärbarn och blå Trabanter är detta en berättelse som Cinema Paradiso-regissören Guiseppe Tornatore skulle kunna ha gjort om han varit tysk. Och när den lille John Blund-figuren (som ju också fanns i Sverige på 70-talet) dyker upp i tv-rutan till sången ”Titta, kom och titta” är inte ett öga torrt.
Återstår nu bara att se om juryn också har låtit sig röras. Ännu bättre vore det om filmen kom till Sverige. Det är den värd.

Annons
Annons
Annons