Annons
X
Annons
X

Tyska lyxbilar lockar sparande svenskar

När svenskarna handlar aktier i Europa är det Tyskland som är landet framför andra. Framförallt är det möjligheten att bli delägare i lyxbilskoncerner som Porsche, BMW och Mercedes som lockar aktieinvesterande svenskar.

Porsche 911 GT3 RS.
Porsche 911 GT3 RS. Foto: Anders Wiklund/TT

När Avanza öppnade sin sajt och app för näthandel med europeiska aktier under torsdagen utmärkte sig Tyskland som ett nytt favoritland bland småspararna. 86 procent av alla affärer med europeiska aktier hos nätbanken gick under torsdagen till Tyskland.

– När svenska sparare söker sig utomlands så letar de efter aktier och branscher de inte hittar här hemma, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Och i Tyskland är det de stora välkända märkena som lockar. Klart populärast är bilaktierna - Mercedes, Porsche och BMW var de tyska aktier som lockade till sig mest pengar från Avanzas kunder under torsdagens handel. Mercedes köptes för ungefär 880 000 kronor, medan Porsche lockade till sig 600 000 kronor. BMW köptes för cirka 100 000 kronor medan Volkswagen lockade till sig 500 000 svenska kronor.

Annons
X

– De tyska bilarna är inte bara välkända och inger förtroende, de är också mycket duktiga på att sälja i tillväxtländer. På så vis går det att se dem som tillväxtaktier, säger Hemberg.

Jag skulle faktiskt hellre äga bilarna än aktierna.

Han tror dock att risken finns att många förblindas av känslan av att äga aktier i en välkänd lyxbilskoncern, snarare än att de gillar själva aktien. Bilar finns dessutom överhuvudtaget inte på den svenska börsen.

– Jag skulle faktiskt hellre äga bilarna än aktierna. En bil och bolaget bakom är ju helt olika saker, vilket vi ibland missar.

Men också läkemedelsjättar och tyskt mode, som Hugo Boss och Adidas lockar svenskarna, vid sidan av köp i teknikbolag, försäkring och bank.

Även i Holland är det konsumtionsvarorna som lockar svenskarna mest. Avanzas sparare köpte bland annat på sig Unilever, Heineken och Ferrari.

De europeiska börserna har varit pressade sedan finanskrisen. En fördel är därmed att de nu är billiga. Claes Hemberg tycker därför nu att det går att se de ofta lite trista stora europeiska börserna som lågriskval.

– De tål sannolikt en börsoro klart bättre än exempelvis upptrissade aktiepriser i USA och en rad tillväxtländer.

Vad är viktigt att tänka på innan man köper europeiska aktier?

– Utländska aktier är en större chansning. Vi kan inte lika lätt följa nyheter och analyser, och därför hamnar vi lätt på efterkälken. Språkförbistringar och kulturskillnader kan också stöka till det i tolkningen av bolagen.

Claes Hemberg råder aktieinvesteraren att främst se europeiska aktier som ett mindre komplement i portföljen.

– I utlandet kan vi spara i aktier som vi inte annars når. Men har du inte en kudde i form av fonder och svenska aktier så kan utlandsäventyret snart bli för våghalsigt.

Annons
Annons

Porsche 911 GT3 RS.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X