Tyska karneval gör narr av världspolitiska ledarna

I den tyska gatukarnevalen som kulminerar på ”rosenmåndagen” är det av tradition politisk satir, elaka skämt och dräpande spott och spe som gäller när hundratals karnevalsvagnar rullar fram genom fullpackade innerstäder. Långt mer än en miljon karnevalsfantaster deltar. Från vagnarna kastas det hundratals ton godis, buketter och flaskor med högprocentigt innehåll.

Under strecket
Publicerad
Annons

På en av vagnarna i Köln visas den nordkoreanska makthavaren Kim Jong-un med en kärnvapenraket. Köln som varje år har cirka en miljon karnevalsfirare som samlas utmed den 7,5 kilometer långa sträckan. Andra vagnar i Köln visade bland annat Angela Merkel som den svarta änkan, en blodtörstig jättelik spindel som mördar alla politiska rivaler.

I Mainz stoltserar Frankrikes president Emmanuel Macron i en Citroën, en skruttig liten 2CV som håller på at rasa ihop. Han visas som en nutidens Napoleon som stakar ut kursen för Frankrike och EU. Hjulen är på sned och färden mot ett nytt, modernt och dynamiskt Europa ser ut att bli minst sagt vinglig. Plats för andra resenärer saknas och Macron är ensam.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons