Annons

Rolf Gustavsson:”Tyska frågan” börjar väcka oro på nytt

Europa handlar till slut alltid om Tyskland. Dess vägval har under efterkrigstiden blivit en fast referenspunkt som bidragit till stabilisering av Europa. I synnerhet efter murens fall för trettio år sedan har Tyskland blivit centralmakten i Europa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel.

Foto: Kay Nietfeld/APBild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅNBild 3 av 3

När nu den ”tyska frågan” på nytt börjar väcka oro så beror det på att både de yttre och de inre förutsättningarna håller på att förändras. Utåt har styrkepositionen byggt på den säkerhetspolitiska förankringen i Nato och den ekonomiska integrationen i ett EU inriktat på global frihandel. Donald Trumps nyckfulla utspel har skapat osäkerhet kring Nato samtidigt som protektionismen skapar osäkerhet kring den fria handeln på världsmarknaden. Båda dessa osäkerheter drabbar grunderna för det tyska framgångsreceptet.

Den traditionella inrikespolitiska stabiliteten har dessutom börjat vackla betänkligt. När nye CDU-ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) häromdagen inkallade partiledning till ett speciellt tvådagars möte efter Europavalet växte spekulationerna om tidpunkten för Angela Merkels avgång.

Annons
Annons
Annons