Annons
X
Annons
X

Tyska banker uppmanas hamstra kontanter

Banker i södra Tyskland uppmanas att bojkotta Europeiska centralbanken ECB:s minusränta. Rådet: ta ut pengarna i kontanter och förvara i kassavalvet.

Sparande med minusränta
ECB i Frankfurt, Tyskland.

ECB i Frankfurt, Tyskland. Foto: Michael Probst/AP

Att tömma sina konton, växla in pengarna till sedlar för att ha dem hemma är knappast ett råd som en genomsnittlig bank skulle ge en kund. Men en liknande uppmaning kommer nu faktiskt från ett Sparbanksförbund i delstaten Bayern i södra Tyskland med 71 medlemsbanker, rapporterar tidningen Frankfurter Allgemeine.

Bakgrunden är att ECB sedan 2014 har minusränta för banker som sätter in pengar. Syftet är få bankerna att låna ut mer pengar för att få igång ekonomin och inflationen.

I samband med ECB:s räntebeslut senare i veckan väntas ECB sänka denna ränta ytterligare till minus 0,4.

Annons
X

Många banker har varnat för att minusräntor snarast kan få motsatt effekt . Och i Bayern tycks tålamodet var slut. Ett dokument från Sparbanksförbundet som skickats ut till medlemsbankerna och som Frankfurter Allgemeine tagit del av uppmanas de att överväga att bojkotta ECB och i stället förvara sin överskottslikviditet i form av kontanter i de egna kassavalven.

Enligt förbundets analys skulle det medföra extra kostnader bland annat i form av försäkring på 0,1785 procent, alltså mindre än ECB:s nuvarande ränta på minus 0,3 procent.

Totalt har banker i Europa 245 miljarder euro hos ECB enligt tidningen vilket kostar 735 miljoner euro i ränta per år.

Enligt Frankfurter Allgemeine bevakar ECB utvecklingen noga. Om bankerna skulle göra allvar av planerna skulle det orsaka problem.

Negativa räntor har rört upp många känslor den senaste tiden. På söndagen publicerade också Bank of International Settlements, även kallad centralbankernas bank, en rapport som varnade för följderna av minusräntan och påpekar att det är väldigt oklart hur privatpersoner och institutioner kommer att reagera om räntorna sänks ännu mer och om minusräntorna börjar föras över på tillexempel vanliga sparkonton.

Annons

ECB i Frankfurt, Tyskland.

Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X