Annons
X
Annons
X

Tysk varning för Internet Explorer

Tyska regeringen uppmanar befolkningen att inte använda Microsofts mycket vanliga webbläsare Internet Explorer.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: MICROSOFT

– Det är en väldigt allvarlig bugg, säger experten Anders Nilsson om säkerhetsluckan.

Den tyska uppmaningen kommer sedan en bugg upptäckts som gör datorer sårbara för hackarangrepp. Enligt en forskare finns det tecken som tyder på att hackare försöker utnyttja möjligheterna för att angripa försvarsindustrin.

– Det är en väldigt allvarlig bugg, eftersom den drabbar många versioner av både Internet Explorer och fungerar på flera olika operativsystem, säger Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert på Eurosecure.

Annons
X

Microsoft, som ännu inte löst problemet, sade i måndags att hackare kan utnyttja buggen för att infektera nätsidor som besöks och därefter ta kontroll över datorn.

TT: Märker man om man blir drabbad?

– Oftast inte. Med tanke på hur det här säkerhetshålet kan användas så är det inte säkert att du märker någonting, även om de tar kontroll över din dator.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På frågan om man bör byta webbläsare svarar han:

  – Det finns säkerhetshål i alla webbläsare. Men om man klickar runt på länkar i sociala medier så finns det alltid risk, då kan det vara klokt att använda en annan webbläsare.

  TT: Borde svenska myndigheter göra något för att skydda sig mot attacker?

  – Det tycker jag. De behöver se till att alla är medvetna om det här problemet, särskilt om man vet att man riskerar att utsättas för en riktad attack, säger Anders Nilsson.

  Microsoft i Sverige har inte hört talas om den tyska regeringens uppmaning. Men Urban Johansson på pressavdelningen säger att antalet attacker än så länge är väldigt litet.

  – Vi arbetar också på att ta fram en buggfix som man ska kunna ladda ner och installera enkelt. Vi hoppas kunna åtgärda problemet inom de närmaste dagarna, säger han.

  I Sverige finns i nuläget inte någon allmän avrådan från att använda webbläsaren.

  – Vi har gått ut med en varning, där vi presenterat fakta om hur sårbarheten ser ut, säger Oskar Bergquist, säkerhetsspecialist vid Cert-se, som är en enhet under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med uppgift att hantera och förebygga IT-incidenter.

  – Vår rekommendation är att temporärt använda en annan webbläsare, eftersom det tyvärr inte finns någon säkerhetsuppdatering i dagsläget. Sedan är det upp till varje enskild myndighet att avgöra hur de ska agera.

  Han poängterar att alla webbläsare har säkerhetsluckor, och efterlyser därför en bredare diskussion om hur man ska hantera riskerna generellt.

  Frankfurt/Boston TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MICROSOFT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X