Recension

Baader Meinhof komplexTysk terror i närstudie

Under drygt ett decennium plågades Västtyskland av terroristorganisationen Röda arméfraktionen som inte upplöstes förrän 1998. Baader Meinhof komplex ger en genomarbetad och påkostad bild av epoken.

Under strecket
Publicerad
Simon Licht som Horst Mahler i filmen,

Simon Licht som Horst Mahler i filmen,

Foto: JÜRGEN OLCZYK/NORDISK FILM
Annons

Vi kastas rakt in i en fredlig demonstration mot Shahens och drottning Farah Dibas besök i Berlin 1967. Demonstranternas drift med kungaparet - de drar på sig papperspåsar med nidbilder - möts med chockartat våld. Först av iranska motdemonstranter som slåss med käppar medan polisen ser på, sedan av polisen själv med batonger, tårgas och vattenkanoner. Det hela slutar med att studenten Benno Ohnesorg skjuts ned.

Det är en inledning som säger något om de hårda motsättningarna i det kalla krigets dagar med Västtyskland som medlem i Nato och Östtyskland som medlem i Warszawapakten. Människor med vänsteråsikter behandlades i Västtyskland som landsförrädare och fick yrkesförbud. Studentledaren Rudi Dutschke sköts året efter på öppen gata av en ”antikommunist” för att han propagerade för att Västtyskland skulle lämna Nato.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons